RODITELJI NE ŽELE ZAŠTITITI DJECU OD RAKA "Misle da im cijepljenjem daju dozvolu za seks"

Foto: 123 RF

OVOG se tjedna u Hrvatskoj, kao i diljem Europe, obilježava deseti Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Tom prilikom Index je istražio kolika je razina cijepljenosti protiv HPV-a u Hrvatskoj. Podaci do kojih smo došli su poražavajući.

Naglasimo kako je HPV jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice od čega u Hrvatskoj godišnje umire 111 žena, a 350 ih oboli. Cijepljenje koje u potpunosti štiti od HPV-a koji je odgovoran za nastanak 70 posto slučajeva raka vrata maternice i 78 posto slučajeva raka anusa u žena i muškaraca, lani je u Hrvatskoj bilo besplatno za sve bez obzira na dob i spol.

Međutim ni to nije pomoglo da se podigne razina cijepljenosti. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) razina cijepljenosti protiv HPV-a je tek 10 posto.

U razvijenim zemljama razina cijepljenosti 85 posto

Usporedbe radi u razvijenim zemljama kao što su Velika Britanija i Danska, razina cijepljenosti je čak 85 posto.

Na 180.000 srednjoškolaca u Hrvatskoj, a koji su kažu nam u HZJZ, ciljana skupina, oni su ih cijepili sve ukupno 5 tisuća.

"Najbolji odaziv je bio u Rijeci, Istri i Međimurju, koji su ukupno činili 50 posto svih koji su se cijepili protiv ovog uzročnika raka. HZJZ ima dvije vrste cjepiva, dvovalentno koje je 100 posto djelotvorno u zaštiti od HPV-a tipova 16 i 18 koji su odgovorni za nastanak 70 posto slučajeva raka vrata maternice i 78 posto slučajeva raka anusa u žena i muškaraca. Uz to cijepimo i s četverovalentnim cjepivom koje uz ova dva štiti još i od tipova 6 i 11 koji su odgovorni za čak 90 posto zaraza anogenitalnim bradavicama. HPV može uzrokovati i rak penisa u muškaraca, kao i usta i grla u žena i muškaraca", rekli su nam u HZJZ-u.


Procjenjuje se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s HPV-om, virusom koji uzrokuje dugotrajne upale rodnice i vrata maternice, koji doprinose pojavi raka vrata maternice. Najkritičnija dob za infekciju je upravo razdoblje adolescencije, što ukazuje na nužnost bolje edukacije mladih o odgovornom spolnom ponašanju.

Do kraja 2016. godine u Hrvatskoj su se mogli besplatno cijepiti protiv HPV-a svi od 9 do 26 godina starosti četverovalentnim cjepivom (Silgard), a sve žene i muškarci stariji od 25 godina dvovalentnim cjepivom (Cervarix).

Iduće školske godine besplatno cijepljenje samo za učenike 8. razreda

Tijekom školske godine 2016./2017., timovi školske medicine (zavodi za javno zdravstvo) pozivat će na cijepljenje učenice i učenike 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole. Djevojčice i dječaci ove dvije generacije cijepit će se četverovalentnim cjepivom (Silgard) i to besplatno, doznajemo u HZJZ-u.

A one iduće školske godine 2017./2018. cijepljenje će biti besplatno za učenike 8. razreda.

Razgovarali smo i sa specijalisticom školske medicine dr. Nedom Ferenčić Vrban, ujedno tajnicom Hrvatske lige protiv raka. Ona nam je također potvrdila navode HZJZ-a da su rezultati vezani za cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj poražavajući.


"Unatoč tome što je liječnik i znanstvenik Harald zur Hausen za svoje istraživanje raka vrata maternice te dokazivanju da je virus HPV-a 100 posto povezan s nastankom ove bolesti, 2008. dobio i Nobelovu nagradu, u Hrvatskoj se još uvijek više vjeruje dvosmislenim informacijama nego znanstveno dokazanim istraživanjima od strane liječnika. Hrvatska je konzervativna zemlja u kojoj mnogi smatraju da se cijepljenjem djeteta istome daje dozvola za seks, a upravo suprotno. Na taj se način i educira djecu o odgovornom spolnom ponašanju i spolno prenosivim bolestima. Tako ih usmjeravamo na rani odlazak ginekologu, a ne da nam kao sad, mnoge do 20. godine ni ne posjete ginekologa ili odu tek 5 godina nakon prvog spolnog odnosa na pregled", rekla nam je dr. Neda Ferenčić Vrban.

"Od 100 roditelja na sastanak dođe njih 10"

Budući da je specijalist školske medicine radi direktno na cijepljenju učenika, te provodi edukativne sastanke kako bi roditelje upoznala s cjepivom te rizicima od zaraze HPV-om. No napominje kako je odaziv katastrofalan.

"Unatoč svemu i dalje mi je neobjašnjivo da primjerice od 100 roditelja koje pozovem na sastanak da ih uputim i informiram o HPV-u, meni se pojavi jedva 10 roditelja i onda od te male brojke ih pola ne odgovori kasnije jesu li za cijepljenje iako im podijelim i sve brošure da se što bolje educiraju. Ne, oni imaju stav da mi samo promičemo cijepljenje koje nije dobro. A u Hrvatskoj godišnje oboli 350 žena, a 111 umre od raka vrata maternice. Svakog dana otkrijemo jednu novu, a svaki treći dan jedna umre unatoč preventivi i Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice", kaže dr. Ferenčić Vrban.

Iznimno je kaže, važno da se djevojke i žene svih dobnih skupina informiraju o mogućnostima prevencije raka vrata maternice te da obave cijepljenje protiv HPV-a u adolescentskoj dobi prije prvog spolnog odnosa, te da redovitim preventivnim ginekološkim pregledima i brigom za intimno zdravlje spriječe pojavu ovog tipa raka. A isto je kaže važno i za dječake, odnosno mladiće jer HPV kao što smo već naveli na početku teksta utječe i na pojavu raka anusa, grla i penisa.
 

Pročitajte više