NAKON PISANJA INDEXA MIJENJA SE ZAKON Roditelji njegovatelji dobivat će pomoć i nakon smrti djeteta

Foto: M.P.Š./Index, Žarko Bašić/Pixsell

MAJKE njegovateljice nastavit će primati naknadu 6 mjeseci nakon smrti djeteta i hitno se ide u izradu novog Zakona o socijalnoj skrbi koji će promijeniti status njegovatelja kakav je sad na snazi. Uz to će status roditelja njegovatelja biti usklađen prema Zakonu o radu pa će majke njegovateljice imati sva prava kao zaposlene osobe.

Promjene su to koje su dogovorile predstavnice udruga Anđeli i Sjena s ministricom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadom Murganić.

>>Umro je Leon Lapaš, dječak koji je postao simbolom borbe i hrabrosti

>>Majci malog Leona odmah nakon njegove smrti oduzet je status njegovateljice, ostala je bez ičeg

>>Nakon Leonove smrti ministarstvo njegovoj majci poručilo da ide na burzu

>>Leonovoj majci država dala otkaz nakon smrti djeteta, ministarstvu je to "izuzetno dobro"

"Dok se novi Zakon o socijalnoj skrbi ne izradi, majke njegovateljice koje su izgubile dijete tako će još šest mjeseci moći primati naknadu, a osigurat će im se i psihosocijalna pomoć", izjavila je ministrica Murganić nakon dvosatnog sastanka s predstavnicama udruga koje je također uključila u radnu skupinu za izradu novog zakona koji bi trebao stupiti na snagu 2018. godine.

Centri za socijalnu skrb morat će obilaziti obitelji i pomoći im

Novost je i ta da roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta više neće morati ići u Centar za socijalnu skrb tražeći pomoć, već će djelatnici Centra biti obavezni sami doći u kuću obitelji koja je izgubila dijete i osigurati im pomoć.


Index je razgovarao s predsjednicom udruge Anđeli Dijanom Aničić i predsjednicom udruge Sjena Sabinom Lončar koje su nakon Leonove smrti pokrenule peticiju kojom su tražile hitnu izmjenu zakona, kao i sve navedeno, što im je ministrica Murganić danas i obećala.

"Ulazimo u radnu skupinu. Radi se novi Zakon o socijalnoj skrbi i načelno smo zadovoljne postignutim dogovorom s ministricom. Postigli smo cilj da roditelj u slučaju smrti djeteta nastavi još 6 mjeseci dobivati financijsku pomoć. To nije zakonom određeno, već je to naputak koji će ministrica izdati centrima za socijalnu skrb. Roditelji će po tome primati još 6 mjeseci nakon djetetove smrti po 2500 kuna.

Uz to, važno nam je da će se regulirati status roditelja njegovatelja Zakonom o radu. Ovaj je status sad napravljen prema posebnim propisima i na njega se ne primjenjuje Zakon o radu. A po njemu roditelj ima pravo i obavezu na njegu djeteta, ali isto tako nakon smrti djeteta ima pravo na žalovanje. Roditelj njegovatelj više neće biti socijalan slučaj.

Taj dio da se status regulira po Zakonu o radu nam je najvažniji. Tako će liječnik opće prakse moći otvoriti bolovanje nakon smrti djeteta. Isto tako će roditelj njegovatelj napokon moći ići i na godišnji, a da dobije stručnu pomoć nekoga tko će za to vrijeme brinuti o djetetu, ili ići zajedno s njima na godišnji. Jednako vrijedi i u slučaju da roditelj mora na bolovanje", rekle su nam Sabina Lončar i Dijana Aničić.

Novi Zakon o socijalnoj skrbi do 2018.


Jedna bitka je, kazale su, dobivena. Sad očekuju da ministrica ispuni sve obećano, a one će uskoro krenuti s radom na novom Zakonu koji se treba donijeti do 2018.

Index je razgovarao s njima i prije sastanka s ministricom Murganić. Tada su nam detaljno pojasnile što sve roditelji njegovatelji prolaze.

"Ja nisam uzela status njegovatelja jer su lijekovi koje kupujem za 19-godišnjeg sina puno skuplji od iznosa naknade. Tako da i radim i brinem o njemu. Od HZZO-a besplatno ne dobivam ni katetere i rukavice koji su potrošni materijal. Uz to, za mog sina nema stomatološke ustanove u Splitu, jer djeca s tako teškim dijagnozama moraju na anesteziju. S njim moram kod zubara u Zagreb", rekla nam je Dijana Aničić iz udruge Anđeli.

Što sve roditelji teško bolesne djece prolaze

Inače, status roditelja njegovatelja koristi 3800 ljudi u Hrvatskoj, kako nam je rekla Sabina Lončar iz udruge Sjena.

"U prosjeku jedan posto djece s tako teškim dijagnozama godišnje umre, znači 4 slučaja godišnje. To je trošak za državu oko 60.000 kuna. A država to dosad nije plaćala, već bi roditelj njegovatelj odmah dobio otkaz od države i ostao bez svih prava nakon djetetove smrti. A što je 60.000 kuna s obzirom na to što se sve u državi troši.


Roditelj njegovatelj je uz dijete 24 sata na dan, on ne može na bolovanje i na godišnji kako piše u propisima jer dijete nema tko čuvati, odnosno brinuti o njemu. U Splitu nema ustanove u koju možete smjestiti teško bolesno dijete.

Uz to za dobivanje invalidnine moraš donositi brdo papira, izvode iz katastra i gruntovnice da slučajno ne bi ispalo da imaš neku imovinu", ispričale su nam Dijana i Sabina samo dio muka koje prolaze roditelji teško bolesne djece.

Na kraju podsjetimo da je cijela priča krenula nakon smrti dječaka Leona Lapaša koji je nakon 12 godina borbe s teškim bolestima izgubio bitku za život.

O njemu je cijelo vrijeme brinula njegova majka Leonela Pomper koja nije htjela da joj sin ide u neku zdravstvenu instituciju. Umjesto toga je svake sekunde bila uz sina kojeg je često morala i oživljavati. Nakon njegove smrti odmah je ostala bez prava koja je imala kao roditelj njegovatelj. Naknada za roditelja njegovatelja iznosi 2500 kuna. Iako je ta naknada mizerna s obzirom na sve troškove liječenja, roditeljima teško bolesne djece i taj novac dobro dođe.

Pročitajte više