Rođena je i odrasla u Ukrajini, ali je u Kongresu bila protiv slanja milijardi Kijevu

Foto: EPA

Republikanka Victoria Spartz, prva i jedina članica Kongresa rođena u Ukrajini, glasala je u Zastupničkom domu protiv slanja 61 milijarde dolara pomoći Ukrajini. Umjesto toga, pozvala je na bolji nadzor američkih fondova i usprotivila se davanju "bjanko čekova" Kijevu. 

Smatra da bi sigurnost granica SAD-a trebala biti prioritet. Sličan stav imaju i brojni drugi republikanci u Zastupničkom domu, ali i glasači u njezinom izrazito konzervativnom središnjem kongresnom okrugu Indiane. 7. svibnja je čekaju predizbori unutar stranke, piše Associated Press.

Situaciju si je zakomplicirala kad je prije više od godinu dana objavila kako se neće kandidirati za još jedan mandat, ali je kasnije odustala od te odluke. Paket pomoći, dio većeg prijedloga zakona koji također uključuje pomoć za Izrael, Tajvan i druga globalna žarišta, prvo je odobrio Zastupnički dom 20. travnja. 

Prije četiri godine dobila Trumpovu potporu

23. travnja paket je dobio potrebnu većinu i u Senatu, a sljedećeg dana ga je potpisao predsjednik Joe Biden. Spartz je objasnila kako je "pomalo užasnuta" idejom da bi njezino podrijetlo trebalo diktirati podršku Ukrajincima. 

"Moja odgovornost je zaštita američkog naroda", izjavila je tijekom nedavnog intervjua. Većina njezinih suparnika tvrdi da zaštita granice između SAD-a i Meksika trebala biti veći prioritet od slanja novca u Ukrajinu.

Spartz je na republikanskim predizborima prije četiri godine pobijedila uz potporu Donalda Trumpa, osvojivši gotovo 40 posto glasova. Na predizborima 2022. godine nije imala protukandidata. Početkom prošle godine je najavila kako se više neće kandidirati navodeći kao razlog zamor od politike Washingtona i želju da više vremena provodi sa svojom obitelji.

Najavom da se neće kandidirati otvorila je prostor drugim republikancima da se okušaju u jednom od najkonzervativnijih okruga, sastavljenom od mješavine ruralnih i prigradskih okruga sjeverno od Indianapolisa.

Upoznala supruga u vlaku

Trump ove godine nije podržao nijednog od kandidata koji se natječu u tom okrugu. Podsjetimo, Trump je prethodno bio nesklon slanju pomoći Ukrajini, govoreći kako se rat uopće ne bi dogodio da je on bio predsjednik. Također je zagovarao ideju da bi svaka potpora trebala biti u obliku zajmova, a ne bespovratnih sredstava.

45-godišnja Spartz emigrirala je u SAD 2000. nakon što je upoznala svog supruga iz Indiane u vlaku u Europi. Počela je raditi kao službenica u banci, a kasnije je predavala na fakultetu i radila na farmi. Na emotivnoj tiskovnoj konferenciji 2022. Spartz je rusku invaziju na Ukrajinu nazvala "genocidom". 

Opisala je bombaške napade kojima su njezina baka i prijatelji u Ukrajini svjedočili. Kasnije te godine počela je kritizirati ukrajinske vođe, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog. Tako je u intervjuu za Sheridan naglasila kako "hrabri ljudi umiru za slobodu" u Ukrajini, ali i optužila ukrajinsku vladu za korupciju.

Pročitajte više