Rogić: Povjerenstvo za zaštitu "Sljemena" sutra razgovara s političarima

"Povjerenstvo za zaštitu 'Sljemena' popodne je odlučilo da njegovi predstavnici sutra razgovaraju s predsjednikom Stjepanom Mesićem i drugim hrvatskim političarima", izjavio je regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV) Ivica Rogić. L

U večerašnjoj telefonskoj izjavi za Hinu nakon sastanka članova Povjerenstva Rogić nije želio reći hoće li razgovarati s još nekim od hrvatskih dužnosnika o sudbini "Sljemena", radnici kojeg već dvadeseti dan prosvjeduju na Markovu trgu, tražeći jamca za isplatu svojih tražbina.

"Osim toga", rekao je Rogić, "Povjerenstvo je danas zatražilo od europskih i svjetskih sindikalnih udruga da upute prosvjedno pismo hrvatskoj Vladi u vezi sa 'slučajem Sljeme' ".

Na sastanku je odlučeno i da će zastupnicima prije početka sutrašnje sjednice Hrvatskoga sabora podijeliti letak u kojem će ih upozoriti na teškoće i zahtjeve radnika.

Rogić je također izjavio da su "još samo sutra otvorene sve kombinacije za rješenje, odnosno ponovno pokretanje proizvodnje u 'Sljemenu', ispunjenje nagodbe s Upravom ili vraćanje dionica 'Sljemena', sada u većinskom vlasništvu tvrtke Finagre, Hrvatskome fondu za privatizaciju (HFP)".

Ovisno o rezultatima sutrašnjih razgovora, najavio je, radnici će u četvrtak donijeti konačnu odluku o daljnjim potezima.

Posredovanjem Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Sindikat i Uprava nagodili su se da se radnicima u roku od devet dana nakon potpisivanja nagodbe isplate tri i pol zaostale plaće i predujam za otpremnine. Ali sindikalci traže i jamca koji bi radnicima isplatio tražbine ako to poslodavac ne učini u dogovorenu roku. Ako nagodba ne uspije, poslodavac je obvezan pokrenuti stečajni postupak nad poduzećem.

(Hina) xipet ysp

Pročitajte više