Rojs i Spajić ne osjećaju se krivima za navodne zlouprabe novcem MORH-a

BIVŠI saborski zastupnik i pomoćnik ministra obrane Ljubo Ćesić Rojs i direktor nogometnog kluba "Hrvatski dragovoljac" Stjepan Spajić izjavili su danas da se ne osjećaju krivima za navodne zlouporabe kojima je, po tvrdnjama tužiteljstva, Ministarstvo obrane oštećeno za 5,5 milijuna kuna.

Suđenje Rojsu i Spajiću na zagrebačkom Županijskom sudu formalno je počelo nakon što je Državno odvjetništvo odbilo zahtjev Rojsovog branitelja za izuzećem tužitelja Gorana Markovića zbog sumnje u njegovu nepristranost. Prvooptuženi Rojs je, naime, protiv tužitelja, bivšeg ministra obrane Joze Radoša, njegova pomoćnika Mladena Ružmana i bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog podnio kaznene prijave zbog sumnje da su zlouporabili položaj kako bi pokrenuli postupak protiv njega.

Nakon što su se obojica optuženika na današnjoj prvoj raspravi izjasnila da se ne osjećaju krivima, tužiteljstvo je predložilo ispitivanje osam svjedoka, među kojima i trojicu bivših ministara obrane Jozu Radoša, Pavla Miljavca te Andriju Hebranga.

U vezi s prvom točkom optužnice kojom se osporava legitimitet 66. cestovne pukovnije i tereti Rojsa da je toj postrojbi tijekom radova na Žnjanu na račun MORH-a donirao cigarete, kavu, šećer i PVC čaše ukupne vrijednosti oko 2,3 milijuna kuna, prvooptuženi je za svjedoke predložio članove tadašnjeg Odbora za doček Svetoga oca. Među njima su i sadašnji premijer Ivo Sanader, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marinu Matulović Dropulić.

Priložio je i dokumente koji prema njegovom mišljenju dokazuju da je 66. pukovnija bila regularna postrojba HV-a. Sutkinji Erni Dražančić predao je tako odluku predsjednika RH o osnovama ustrojstva MORH-a iz prosinca 1997., te odluke tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Pavla Miljavca i pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca o dodjeli djela vojarne Croatia na uporabu 66. pukovniji, te spomenice Domovinskog rata i domovinske zahvalnosti toj pukovniji.

Obrana je predložila i da se pribavi zapisnik sa sjednice VONS-a iz svibnja 1996. i HTV-ova snimka Šuškova govora sa proslave obljetnice 7. gardijske brigade.

O dokaznim prijedlozima sudsko vijeće će odlučiti naknadno, nakon što se ispitaju svjedoci koji su predloženi u optužnici i oko čijeg se ispitivanja obje strane slažu.

Prema drugoj točki optužnice Rojsa se tereti da je 1998. kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje, navodno na poticaj Spajića, otpisa tri milijuna kuna duga "Hrvatskog dragovoljca".

Nastavak suđenja zakazan je za 14. travnja.

Pročitajte više