Rojs za MORH kupovao ukradene automobile

ISTRAGA o 44 automobila koje je saborski zastupnik Ljubo Ćesić Rojs kao pomoćnik ministra obrane kupio za potrebe MORH-a, a koji nikada nisu isporučeni, pokazuje da ipak postoji veza između pukovnika Željka Maglova, osuđenog za krađe automobila, i umirovljenog generala, piše "Jutarnji list".

U sudskom procesu koji se zbog krađe automobila vodi protiv pukovnika Maglova utvrđeno je da su se automobili ukradeni u Hrvatskoj prosljeđivali Ferdi Bašiću u BiH, a on ih je dalje distribuirao u Srbiju i Crnu Goru.

Nova istraga pokazuje da je dio ukradenih automobila najvjerojatnije ponovo završio u Hrvatskoj, te da su ti automobili plaćeni iz proračuna MORH-a.

Od istražitelja koji se bave slučajem krađe automobila "Jutarnji" doznaje da je Rojs kao načelnik MORH-ova Sektora za gospodarenje od Ferde Bašića naručio i unaprijed platio 44 polovna automobila. Istragom je utvrđeno da je 30 automobila dopremljeno u Zagreb i da je primopredaja, kojoj su prisustvovali Rojs i Bašić, realizirana na zagrebačkom Velesajmu. Rojs nije bio zadovoljan polovnim automobilima pa je preuzeo samo osam njih osam.

Bašić niti poduzeće Trgomont, preko kojeg je posao bio organiziran i na čiji je račun uplaćeno 2,5 milijuna kuna, nikada nisu vratili novac.

Porezna uprava utvrdila je da je Trgomont, na čiji je račun MORH izvršio uplatu, prosljedio novac na tri računa u njemačkim bankama. Međutim, još uvijek nije otkriiveno tko su vlasnici računa.

Osam automobila koje je preuzeo Rojs nisu završili u MORH-u, već u 66. pokovniji koja je gradila ceste. Kasnije su viđeni kog Rojsovih znanaca.

Željko Maglov je tijekom suđenja nekoliko puta spominjao Rojsa, no se nije odazvao pozivu suda.

Umirovljeni general i zastupnik HDZ-a jučer je bio bez komentara.

Pročitajte više