Rolls-Royce zbog Brexita i odštete za mito prijavio rekordan gubitak od 4.6 milijardi funti

Foto: Facebook/Rolls-Royce Plc

2016. nije bila dobra godina za Rolls-Royce. Zahvaljujući padu funte uslijed Brexita i sudske nagodbe, avioinženjerski gigant prijavio je rekordni gubitak od 4.6 milijardi funti za prošlu godinu.

Radi se o gubitku prije uračunatih poreza. Ipak, kada se oduzmu jednokratni troškovi, temeljna dobit ispala je bolja nego što je većina analitičara procjenjivala.

Veliki gubitak zbog pada funte

Rolls-Royce, koji je odvojena tvrtka od čuvenog proizvođača luksuznih automobila Rolls-Royce Motor Cars, morao je otpisati čak 4.4 milijarde funti zbog ugovora denominiranih u funtama, nakon što je britanska valuta ostvarila oštar pad u odnosu na dolar. Glavni uzrok ovog pada je, naravno, Brexit, odnosno referendum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Dugoročni ugovori Rolls-Roycea su, naime, bili dizajnirani tako da zaštite tvrtku od najizglednijeg rizika, pada dolara. Dobar dio tih ugovora potpisana je prije nego što je referendum o Brexitu uopće najavljen. 

No temeljna dobit, koja ignorira ove faktore, pala je s 1.4 milijardi funti 2015. na 813 milijardi funti lani. Mnogi analitičari procjenjivali su znatno veći pad dobiti za ovu tvrtku. Glavni direktor Warren East iznio je predviđanja o "skromnom poboljšanju učinka" za 2017. i naveo kako mnogo više treba napraviti za poboljšanje margine dobiti.

Nagodba zbog isplaćivanja mita preko posrednika

East je preuzeo tvrtku 2015. usred krize u koju je tvrtka zapala i pokrenuo veliku reformu smanjenja troškova. "Moramo osigurati da naš dalekosežni program u potpunosti donese očekivanu dobrobit, ne samo u smislu smanjenja troškova, već i promjena u kulturi poslovanja potrebnih kako bi se osiguralo da se transformacija i visoki standardi vođenja biznisa održe", naveo je East.

Gubitku Rolls-Roycea pridonijele su i sudske nagode s američkim i britanskim vlastima u kojima je  tvrtka pristala isplatiti ukupno 671 milijun funti odštete zbog slučajeva korupcije koji sežu čak 25 godina unatrag. Tvrtka se ispričala "bez rezervacija" zbog ilegalnog isplaćivanja mita preko posrednika radi dobivanja poslova u Indoneziji, Tajlandu, Kini i Rusiji.

Pročitajte više