Rončević pravomoćno oslobođen šest i pol godina nakon pokretanja istrage

Foto: FAH

ŠEST i pol godina od pokretanja istrage pravomoćno je okončan postupak protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića.

On je prvi dužnosnik protiv kojeg je zbog sumnje u korupciju vođena tzv. državnoodvjetnička istraga, u vrijeme kada je borba protiv korupcije bila pod posebnim povećalom u svjetlu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Odlučujući o žalbi Uskoka, Vrhovni sud je prihvatio argumente prvostupanjskog Županijskog suda i ustvrdio da ni jedan žalbeni argument Uskoka nije osnovan, potvrdio je branitelj Krešimir Vilajtović, koji je poštom dobio pravomoćnu presudu, javlja HRT.

Bivšeg ministra obrane teretilo se da je pri nabavi vojnih kamiona 2004. oštetio proračun za oko 10 milijuna kuna. Nepravomoćno je oslobođen krajem siječnja 2014. u ponovljenom postupku, pošto je osuđujuću presudu iz kraja 2010. ukinuo Vrhovni sud.

Iako je tijekom oba suđenja optuženičku klupu Rončević djelio s bivšim pomoćnikom Ivom Bačićem, Uskok je na kraju ponovljenog suđenja odustao od Bačićeva progona jer je o nepravilnostima izvijestio Vojno-sigurnosnu obavještajnu agenciju.

Prema obrazloženju presude Županijskog suda, koja je sada postala pravomoćna, Rončević je oslobođen optužbe za zlouporabu u nabavi vojnih kamiona jer se zbog kratkoće rokova mogla provesti i izravnom pogodbom. Troškovi kaznenog postupka padaju na teret države i mogli bi iznositi između 200 i 300 tisuća kuna.

 

Pročitajte više