Rončević: Sanader u SAD-u nije razgovarao o nabavci F16

MINISTAR obrane Berislav Rončević odbacio je danas medijske špekulacije da je premijer Ivo Sanader za posjeta SAD-u razgovarao o mogućnosti nabavke zrakoplova F16.

Premijer nije razgovarao o nabaci F16 i to nije bio predmet razgovora za vrijeme njegova posjeta Sjedinjenim državama, izjavio je novinarima Rončević u Banskim dvorima.

Hrvatska, kaže, ima postojeće kapacitete MIG-ova 21. Resursi su to do 2010. i do tada ćemo se, u sklopu izrade dugoročnog plana razvoja Hrvatskih oružanih snaga, odlučiti za varijantu koja je za Hrvatsku najpovoljnija, kazao je.

Ministar je izrazio žaljenje zbog nesreće u kojoj je, nagazivši na minu, na Visu ozlijeđen nizozemski turist.

Po informacijama koje ima Rončević, do nesreće je došlo 50 metara od žice koja omeđuje radar na Visu. Stručnjaci, dodaje, nisu mogli pretpostaviti da bi u tom krugu "neki neodgovoran pojedinac iz bivše JNA prilikom odlaska mogao ostaviti nagaznu minu".

Ministar ističe da je Hrvatska vojska razminirala i žicom ogradila prostor oko radara, dok je površina za koju se pretpostavljalo da bi mogla biti minirana, u pojasu od 15 metara, razminirana prema elaboratu Hrvatskog centra za razminiranje.

Na upit hoće li MORH tražiti ponovni pregled tog područja, Rončević je najavio da će stručnjaci i tehničari Hrvatske vojske pregledati vojne objekte, a s HCR-om, u čijoj su nadležnosti prostori izvan tih objekata, će se razgovarati kako se ne bi ponavljale nesreće poput posljednje s nizozemskim turistom.

Pročitajte više