Rossin: Potpisivanje Jadranske povelje sljedećih tjedana

AMERIČKI veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin izjavio je u srijedu u Hrvatskoj Kostajnici "da se nada da će se Jadranska povelja potpisati u idućih nekoliko tjedana".

Rossin je novinarima za posjeta Hrvatskoj Kostajnici izjavio "da američka Vlada radi s vladama Hrvatske, Makedonije i Albanije na tom pitanju, da su Albanija i Makedonija podržale tu Povelju i nada se da će uskoro doći do zajedničkog dogovora o datumu kada bi se ta povelja mogla potpisati". "Tada očekujemo predstavnike ministarstava tih triju država da dođu u Washington i potpišu Povelju s tajnikom Colinom Powelom", naglasio je Rossin.

Potpisivanje Jadranske povelje očekivalo se u prvoj polovici travnja, ali je odgođeno zbog trenutačne zauzetosti američkog državnog tajnika Colina Powella zbog rata u Iraku.

Sjedinjene Države i Hrvatska, Makedonija i Albanija već su usuglasile konačni tekst Povelje i očekuje se samo njezino svečano potpisivanje.

Povelja formalizira potporu Sjedinjenih Država, Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji na njihovom putu u NATO i predviđa suradnju tri zemlje u ispunjavanju uvjeta za prijam u Sjevernoatlantski savez.

Povelja ne predviđa kada će do prijama doći, ali kaže da bi tri zemlje mogle postati članicama Sjevernoatlantskog saveza prvom prigodom, nakon što ispune uvjete.

Pročitajte više