Rovinj je apsolutni rekorder turizma, jučer imao bolje rezultate nego rekordne 2019.

Foto: 123RF

ROVINJ je turistički rekorder i to ne samo u odnosu na ovu sezonu, nego su rezultati tog istarskog grada u prvom tjednu kolovoza bolji nego rekordne 2019. godine. 

Rovinj je prvi sredinom srpnja zabilježio milijunto noćenje, a za par dana ostvarit će dva milijuna. 

Grad krcat turistima, jučerašnji dan bio bolji nego rekordne 2019.

Grad je krcat turistima. 

U Rovinju je trenutno više od 38 tisuća gostiju, što je, ako se gleda jučerašnji dan, 6 posto više od rekordne 2019. godine. 

Da bi ove godine dostigao rekord, Rovinju nedostaje oko 20 posto. No dobre su vijesti da se u noći s ponedjeljka na utorak očekuje 2-milijunto noćenje i to zahvaljujući Nijemcima koji čine trećinu svih gostiju.

"Pokazali smo odgovornost"

"Rekao bih da je ovo rezultat dobre pripreme turističke sezone, ne samo na razini grada Rovinja nego i cijele Istarske županije i stožera. Pokazali smo jednu odgovornost vezano za cijepljenje i pokazali gostima da želimo sigurnu sezonu i da želimo raditi", kazao je u Dnevniku HRT-a gradonačelnik Rovinja i predsjednik Turističke zajednice Marko Paliaga.

Dodao je kako je teško prognozirati kako će se razviti situacija s pandemijom, ali se u Istri nadaju dobrom rujnu, čime će pomoći i cijelom hrvatskom gospodarstvu. Naglasio je kako velike manifestacije nikad u Rovinj ljeti nisu privlačile puno gostiju, a za dobre rezultate odgovorni su, kaže, izvrsni ugostiteljski sadržaji i pridržavanje mjera ugostiteljskih djelatnika. Rovinj, naime, ima bezbroj malih zbivanja. Poput obilaska starogradske jezgre i kušanja domaćih delicija.

Vrhunska ponuda - hoteli s pet zvjezdica, sjajni restorani

Rovinj je izvrsne 2019. ostvario više od 4 milijuna noćenja. Ove bi se godine mogao približiti tome rezultatu. Ponuda je vrhunska. Grad ima najviše smještajnih kapaciteta s 5 zvjezdica i zato je, među ostalim, najtraženiji. Krcata je i luksuzna marina s 5 jedara. Jahtaši dolaze sa svih kontinenata, ali je najviše onih iz Europe. Oni koji su zacijelo još sretniji od svojih gostiju jesu domaćini. Zarada je izvrsna, posla mnogo pa i vlasnici restorana rade.

Plava kamenica piše kako rezultati Rovinja nisu slučajni upravo zbog toga što taj grad ima više velikih luksuznih ili uvjetno luksuznih hotela nego cijela Istra zajedno, a ti hoteli nisu namijenjeni grupama nego individualnim gostima, što znači da rovinjski turizam ne ovisi o agencijskim aranžmanima kojih u postpandemijskim okolnostima nema mnogo, nego o individualnim gostima visoke kupovne moći.

Navode i kako je izgradnja luksuznih hotela pokrenula otvaranje vrhunskih restorana te da je Rovinj unatrag tri godine, a osobito ovog ljeta, postao uz Zagreb, glavni grad hrvatske gastronomije. Na nedavno objavljenoj Falstaffovoj listi vodećih hrvatskih restorana, od ukupno njih desetak, čak su četiri iz Rovinja. Unatoč skupim hotelima i vrhunskim restoranima, nije postao ekskluzivna destinacija pa, primjerice, cijene u kafićima nisu preskupe. 

U Hrvatskoj trenutno 1.055.000 turista

U Hrvatskoj, inače, trenutno boravi 1.055.000 turista, od kojih je 886.000 stranih i 169.000 domaćih, izvijestili su u nedjelju iz Ministarstva turizma i sporta.

Od stranih turista najbrojniji su Nijemci, kojih je u Hrvatskoj trenutno 257.000, Slovenci (125.000), Poljaci (81.000) i Austrijanci (68.000).

Najviše turista trenutno boravi u Istri (271.000), Primorsko-goranskoj (180.000) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (170.000).

Od početka godine ostvareno je 7.4 milijuna dolazaka i 44.5 milijuna noćenja, odnosno 58 posto dolazaka i 68 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019., priopćeno je.

U kolovozu u prvih sedam dana ostvareno je 981.000 dolazaka i 7.4 milijuna noćenja, odnosno 78 posto dolazaka i 91 posto noćenja ostvarenih u prvom tjednu kolovoza 2019., stoji u priopćenju.

 

Pročitajte više