Njemački portal: HDZ uzor vidi u nacističkoj NDH

Screenshot: RP Online

NJEMAČKI portal RP Online posvetio je članak Hrvatskoj u kojemu piše kako ćemo se napokon suočiti s prošlošću. iskomentirali su i odnos prema ustaškoj državi, ali i Andreja Plenkovića. koji od HDZ-a pokušava napraviti demokršćansku stranku prema zapadnim modelima.

Vijeće za suočavanje s posljedicama

RP Online piše kako će Hrvatska, četvrt stoljeća nakon osamostaljenja, poraditi na svojoj totalitarnoj prošlosti i kako će oformiti stručni panel koji će artikulirati opće prihvaćene ocjene i povijesne dokumente o fašizmu i komunizmu. Zaključili su i kako će to biti težak zadatak.

Kažu kako Plenkovićeva prva najava o postavljanju Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima nije prošla baš najbolje.

Naveli su kako su i ljevica i desnica govorile o krivotvorenju povijesti, a premijera kritizirali i povjesničari jer je Hitlerov fašizam i Titov komunizam bacio u isti lonac.

Jasenovac kao Auschwitz Balkana

O Paveliću pišu kako je bio Hitlerov vazal koji je počinio genocid u nacističkom stilu, dok Jasenovac opisuju kao Auschwitz Balkana. Naveli su podatke prema kojima je na sjevernoj obali Save ubijeno oko 80.000 Srba, Židova, Roma i drugih koji su se protivili režimu.

Kažu kako je u komunističkoj Jugoslaviji nakon 1945. godine Tito nastavio proganjati, pa čak i ubijati svoje političke protivnike.

HDZ ostavio pečat na povijesnom diskursu

Ocijenili su kako su sljedbenici ustaške države posthumno prisutni i danas te kako je nacionalistički HDZ kojeg je osnovao Tuđman dominantna vladajuća stranka od 1991. godine koja je ostavila svoj pečat na povijesnom diskursu.

"Tako HDZ u ustaškoj državi manje vidi nacističku tvorevinu, a više model za stvaranje današnje Republike Hrvatske", zaključuje RP Online.

O Plenkoviću pišu kao o šefu HDZ-a koji samo želi svojoj stranci dati izgled demokršćanskih stranki zapadnog modela, a jedan od najvažnijih koraka za to je obrada i re-evaluacija prošlosti koja zaklanja pogled na budućnost.

Pročitajte više