RS: Prosvjed umirovljenika zbog duga mirovinskog fonda

U SREDIŠTU Banje Luke se u ponedjeljak, unatoč kiši, okupilo blizu tri tisuće umirovljenika koji su javno prosvjedovali zbog toga što im fond Mirovinskog osiguranja Republike Srpske duguje oko 660 milijuna KM (približno 330 milijuna eura).

Predsjednik Republičkog Udruženja umirovljenika Rade Rakulj rekao je da je ovo najava prosvjeda u RS, koji će za deset dana biti nastavljeni radikalnijim mjerama, ukoliko Vlada RS ne ispuni njihove zahtjeve.

Na optužbe da je prosvjed umirovljenika organiziran u sklopu predizborne kampanje odnosno planiran da osujeti eventualni uspjeh koalicije srpskih nacionalnih stranaka u općinskim izborima, predsjednik Udruge umirovljenika Banja Luke Nenad Ratković kazao je da umirovljenici "ne podupiru ni aktualnu vlast niti oporbu nego traže svoje mirovine".

Podupirući zahtjeve umirovljenika, studenti banjalučkog Sveučilišta sutra će prosvjedovati zbog odluke vlade da se cijena školarine na svim fakultetima poveća na 600 KM, što je izvan financijskih mogućnosti zaposlenih u RS, čija prosječan plaća iznosi nešto manje od 400 KM (oko 200 eura).

"Tražimo od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da troškovi studiranja budu vraćeni na prošlogodišnju razinu u iznosu do 230 do 450 KM, osim na Medicinskom fakultetu i Akademiji umjetnosti, koji su iznosili 900 maraka", izjavio je predsjednik Studentske udruge Vladimir Đurić u ponedjeljak na konferenciji za novinare Studentske organizacije Univerziteta u Banja Luci.

(Hina) xspod ysd

Pročitajte više