RTL tuži Novu TV?

RTL HRVATSKA prijeti Novoj TV tužbom zbog sličnosti u nazivu nove emisije Operativne kompanije s kultnim RTL-ovim news magazinom Explosiv čije je ime zaštićeno i prijevodom.

RTL Hrvatska dobila je novu tročlanu upravu među kojima je i Michael Bockheim, dosad glavni urednik redakcije najpoznatijeg RTL-ovog news magazina Explosiv.

Ozren Kanceljak, zadužen za poslovni razvoj RTL-a Hrvatska izjavio je za Jutarnji list kako su prije nekoliko dana odvjetnici kompanije upozorili Novu TV kako su znak i ime emisije i u prijevodu zaštićeni, te dodao kako će poduzeti sva prava kako bi zaštitili sva prava cijele RTL Grupe, ne samo RTL Hrvatska.

Po njemu znak, ime i sadržaj Explosiva jedan su od najvrjednijih brandova RTL Grupe. Kanceljak je dodao kako su u petak poduzete određene mjere, no nije želio precizirati koje.

Ivica Blažičko, predsjednik Uprave Nove TV izjavio je kako emisije istog imena kao i Explosiv nema, te kako su logo i sadržaj emisije potpuno različiti od RTL-ova.

Nova TV podnijela je zahtjev za zaštitu imena i znaka emisije Eksploziv u Hrvatskoj i Blažičko smatra kako neće biti nikakvih problema. "Ako se pokaže da smo se ogriješili o neko intelektualno pravo, postupit ćemo u skladu sa zakonom", izjavio je Blažičko.

Nova TV i ranije je imala problema zbog korištenja imena. Svoj reality show sa natjecateljima u Story Supernova Music Talents Show-u nazvala je Big Brother, a nakon upozorenja producentske kuće Endemol služe se imenom Veliki brat.

Ivica Blažičko navodi kako su s vlasnicima Big Brothera u dobrim odnosima, te kako nema nikakvih informacijama o mogućoj tužbi zbog korištenja imena Veliki brat.

Iako je Treći program HTV-a nakon Nove godine trebao prestati s emitiranjem, privremeni glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić izjavio je kako će se gašenje programa prolongirati. "Sve dok imamo pravnu mogućnost, programsku potrebu u poslovni interes emitirat ćemo Treći program", rekao je Galić Jutarnjem listu. 

Pročitajte više