Rudan i Štagljar objasnili zašto su poslali veliki apel: "Situacija je alarmantna"

Foto: Matija Habljak, Emica Elvedji/PIXSELL

DVADESET I ŠEST znanstvenika i liječnika, predvođenih znanstvenikom Ivanom Đikićem, napisalo je otvoreno pismo u kojem ističu kako su duboko zabrinuti širenjem koronavirusa u Hrvatskoj. 

>> Apel 26 znanstvenika s Đikićem na čelu: Duboko smo zabrinuti, ovo su naše preporuke

U apelu su pobrojali svoje preporuke za suzbijanje epidemije u Hrvatskoj, navodeći da je Hrvatska prema smrtnosti među najpogođenijim zemljama Europe.

Neki od njih na Facebooku su se javili kako bi objasnili zašto su potpisali apel.

Štagljar: Ovo je apel razuma i logike

"APEL RAZUMA I LOGIKE

Odlučio sam potpisati ovaj apel zato što smo moji kolege, eminentni znanstvenici iz domovine  i dijaspore i ja, svi odreda složni u jednom: u Hrvatskoj se trenutno ne komunicira pravo stanje stvari glede pandemije Covida-19, izvrću se činjenice, a također se niti ne poduzimaju prijeko potrebne mjere kako bi se epidemiološka situacija dovela pod kontrolu. Inicijator ovog potpisa su logika i zdrav razum.

Moji kolege i ja želimo hrvatskim građanima dati do znanja da od početka listopada ova pandemija u Hrvatskoj više nije pod kontrolom – nažalost moramo s tugom konstatirati da je Hrvatska u ovom trenutku jedna od najpogođenijih država u svijetu po broju oboljelih i umrlih po broju stanovnika – u ovom trenutku stojimo puno lošije čak i od SAD-a koji je mjerilo nemara odnosa još uvijek trenutne Vlasti prema ovoj pandemiji. Smatram da je veliki problem što neki znanstvenici koji savjetuju Vladu RH tvrde da je situacija pod kontrolom, što nije istina.

Dakle, želimo transparentnost, istinu i odlučnost u provedbi epidemioloških mjera koje će pandemiju dovesti pod kontrolu, kako bi do trenutka kada će cjepiva protiv Covida-19 biti dostupna u Hrvatskoj, imali što bolju epidemiološku situaciju i što manji broj umrlih. Uslijed preopterećenosti bolničkih sustava došlo je do zanemarivanja dijagnostike i liječenja drugih bolesti na što smo moji kolege i ja upozoravali već mjesecima. To znači da brojni pacijenti koji boluju od drugih bolesti u ovakvoj situaciji ne mogu dobiti prijeko potrebnu njegu. Nažalost, ovo je vrlo alarmantna i žalosna situacija u kojoj se trenutno nalazi Hrvatska, a do nje sigurno nije trebalo doći.

Ovo je jednostavno apel razuma i logike koji ukazuje da smo mi izuzetno zabrinuti glede trenutnog stanja pandemije, a naše je legitimno pravo da tu zabrinutost prenesemo javnosti i upozorimo o tome građane Republike Hrvatske. A na Vama je da odlučite kome ćete vjerovati", napisao je Štagljar.

Svoju odluku obrazložio je i Igor Rudan.

"IZAĐIMO ZAJEDNIŠTVOM I SOLIDARNOŠĆU IZ KRIZE

Potrebno je unaprijediti komunikaciju o pandemiji, kako bi se povratilo povjerenje u osobe koje upravljaju krizom. Razumije se da, kao stručnjaci, ne preporučujemo odluke u kojima ista pravila ne bi vrijedila za sve u društvu, ili gdje se mjere politiziraju i prilagođavaju pojedinim društvenim skupinama. Potrebno je razumjeti da je ovo problem cijelog hrvatskog društva i pogođeni smo svi zajedno, te se samo velikom solidarnošću i zalaganjem cijelog društva možemo oduprijeti ovom velikom izazovu. Iznad svega, potrebna je iskrena i transparentna komunikacija s javnošću oko toga što su nam u svakom trenutku prioriteti, te jasna pravila koja vrijede za sve jednako", napisao je.

Pročitajte više