Rudarski div izgubio radioaktivnu kapsulu u Australiji: "Žao nam je"

Ilustracija: Shutterstock/DFES

U SUBOTU je u Zapadnoj Australiji pokrenuta hitna potraga nakon što je prilikom transporta iz rudnika nestala malena radioaktivna kapsula. Izgleda da je srebrni spremnik veličine 8X6 milimetara izgubljen tijekom sredine siječnja.

Ministarstvo zdravstva Zapadne Australije navodi da se u kapsuli nalazi cezij-137 i da je ona vjerojatno ispala iz kamiona tijekom transporta u skladište. Zdravstveni dužnosnici su upozorili građane da kontakt sa spremnikom može uzrokovati opekline ili radijacijsku bolest te da je bolje da, u slučaju pronalaska, ne rukuju njome već da pozovu nadležne službe.

"Žao nam je"

"Brine nas da bi je netko mogao pokupiti ne znajući o čemu se radi", rekao je Andrew Robertson, glavni zdravstveni dužnosnik Zapadne Australije, a prenosi Science Alert.

Vlasti navode da je kapsula nestala negdje između Newmana i predgrađa Pertha, koji su međusobno udaljeni oko 1400 kilometara, i da bi potraga mogla trajati tjednima. Rudarska kompanija Rio Tinto je priopćila kako surađuje s vlastima u pokušaju pronalaska radioaktivne kapsule.

"Shvaćamo da je ovo vrlo zabrinjavajuće, žao nam je zbog uzbune koju smo izazvali", rekla je tvrtka za BBC.

Pročitajte više