Milanović HDZ-u predbacuje Kalmetu, a zaboravlja Merzel, Sabu i Jamba

Foto: Hina

KADA je Zoran Milanović predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću predbacio optužnicu USKOK-a protiv Božidara Kalmete za "monumentalno kazneno djelo", očito je s uma smetnuo neke grijehe svoje stranke, a i to tko je trenutno na izbornoj listi njegove Narodne koalicije u desetoj izbornoj jedinici.

Podsjetimo se.

Marina Lovrić Merzel

Nekadašnja županica Sisačko-moslavačke županije i članica SDP-a Marina Lovrić Merzel u nevolje je upala početkom veljače 2014. godine. Tada je njezina bivša šefica kabineta Jasmina Jovev priznala kako je za Lovrić Merzel sudjelovala u raznim nezakonitostima, od izmišljanja radnih mjesta do izdavanja lažnih računa.

USKOK je početkom ožujka pokrenuo istragu zbog sumnje da je Lovrić Merzel županijskim novcem plaćala privatne proslave. Optužnica je proširivana još nekoliko puta. Kuća Lovrić Merzel je pretražena, a ona je sprovedena u pritvor 2. travnja 2014. godine.

Iz SDP-a je jednoglasno isključena 22. srpnja 2014. godine, što znači da je ostala članica Milanovićeve stranke više od četiri mjeseca nakon podizanja optužnice.

Željko Sabo

Bivši gradonačelnik Vukovara i član SDP-a pokušao je podmititi HDZ-ovu gradsku vijećnicu Mariju Budimir. Kao je sama izjavila za medije, Sabo joj je ponudio novac i "sve što god poželi", a svoje je tvrdnje potkrijepila snimkom njihovih razgovora. Razgovori su trajali od 20. lipnja do 9. srpnja 2013. godine, a transkripti su se u javnosti pojavili u kolovozu te godine.

Nedugo potom, Sabo je optužen i za pronevjeru novca namijenjenog za ljetovanje vukovarske djece te zloporabu položaja u vidu zapošljavanja u gradskom komunalnom poduzeću.

12. ožujka 2015. godine Sabo je pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora i osam mjeseci uvjetno. Ostavku na članstvo u SDP-u podnio je 19. ožujka 2015. godine.

Dakle, ne samo da nije izbačen iz stranke, nego je Milanović godinu i pol dana mirno gledao kako se Sabine afere razmataju, valjda ne smatrajući da su podmićivanje gradske vijećnice i pronevjera novca namijenjenog djeci "monumentalna kaznena dijela".

Stipe Gabrić Jambo

Pomalo neočekivan ulazak HSS-a u Narodnu koaliciju Milanoviću je donio još jednog kapitalnog sumnjivca. Krjeposni predsjednik SDP-a nije se previše zabrinjavao oko Jambinih problema s pravosuđem, pa mu je dao mjesto na izbornoj listi Narodne koalicije u desetoj izbornoj jedinici.

Neretvanski "Kralj mandarina" i bivši gradonačelnik Metkovića nema pravomoćnih presuda, ali saupio je lijepu kolekciju optužnica.

Prvi put je uhićen 2004. godine, kada je povjerenik Vlade za grad Metković Ivica Vidović protiv njega podnio kaznenu prijavu zbog sumnje na počinjenje niza kaznenih djela gospodarskog kriminala.

Optužnice su se dalje samo redale, pa je pretprošle godine optužen za zlouporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju u aferi Klek te za nenamjensko trošenje 4,5 milijuna kuna koje je Metković dobio za odštetu zbog suše.

USKOK je protiv njega podigao optužnicu kojom ga se tereti za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti, te protuzakonito posredovanje. Prema toj je optužnici Metković oštećen za više od više od 600.000 kuna.

Moglo bi se potrošiti puno prostora da se detaljnije pobroje sva krimilana djela ovo troje Milanovićevih kolega, a još i više kada bi se krenulo pisati o pravnim problemima brojnih drugih članova SDP-a i Narodne koalicije.

No i gore nabrojano sasvim je dovoljno da pokaže kako Zoran Milanović baš i nema čvrsto moralno uporište Plenkoviću na javnoj debati u lice baciti Kalmetine optužnice. Davno su prošla vremena kada je SDP raspolagao tom vrstom moralne nadmoći nad strankom koju nazivaju "zločinačkom organizacijom." Danas im je ostao samo Milanovićev đon-obraz.

Pročitajte više