Rukovanje od 19 sekundi i ostale čudne stvari na sastanku Donalda Trumpa i Shinzoa Abea

Foto: Hina

JAPANSKI premijer Shinzo Abe u posjetu je SAD-u, a taj posjet su zasad obilježili neki neobični detalji. Sve je izgledalo kao igra moći u kojoj Abe i Trump pokušavaju utvrditi tko je glavni.


Zasad je najupečatljiviji detalj posjeta rukovanje koje je trajalo 19 sekundi i koje izgleda, u najmanju ruku, čudno:

Kolutanje očima japanskog premijera

Trump je zgrabio Abeovu ruku uz smijeh od uha do uha i privukao ga k sebi. Nisu se rukovali ravnomjerno, nego mu je Trump poklopio ruku svojom rukom i potapšao je nekoliko puta, kao da mu pokazuje tko je glavni u odnosu SAD-a i Japana. Kada mu je Trump pustio ruku, Abe je naočigled svih medija zakolutao očima i odmaknuo se od Trumpa. Trump je nakon toga podignuo palčeve i zaključio kako Abe ima 'jake ruke' .

'Jako poznata Bijela Kuća' i 'Jako, jako dobra kemija'

Brojni prisutni novinari su morali pobliže ispitati što se upravo dogodilo te je tako Trump na press konferenciji objasnio detalje rukovanja:

"Rukovali smo se, ali sam ga zgrabio za ruku i potapšao jer se tako osjećamo," rekao je Trump.

Trump je poželio dobrodošlicu Abeu u 'jako poznatu Bijelu kuću', rekao kako imaju 'jako, jako dobru vezu' i zaključio da se radi o 'jako, jako dobroj kemiji'.

Trumpova pobjeda za Abea je samo dinamika demokracije

Abe je pak spomenuo kako Trump nema nikakvo političko iskustvo i zaključio kako je njegova pobjeda rezultat 'dinamike demokracije':


"Donalde, predsjedniče, izvrstan si biznismen, ali nisi bio guverner, niti si bio u Kongresu. Nisi iskusio poziciju u javnoj službi, ali se boriš i borio si se duže od godine dana u predizbornoj kampanji kako bi postao novi predsjednik i to je dinamika demokracije. Volio bih proslaviti i čestitati ti, Donalde, jer si prisegnuo kao američki predsjednik," rekao je Abe.


Japanski premijer je potvrdio kako će s predsjednikom otputovati preko vikenda u Mar-a-Lago odmaralište na Floridi gdje će igrati golf. Nije propustio priliku da naglasi kako njegova igra 'zasigurno neće biti na Trumpovoj razini', što je zazvučalo kako dodvoravanje Trumpu.

Ideja o vikendu na kojemu će igrati golf je ideja japanskog premijera, koji je naglasio kako vođe SAD-a i Japana nisu igrale golf od vremena Dwighta Eisenhowera.

Nekada kritizirao Obamu, a sada...

Tako će Trump još jednom napraviti nešto za što je u prošlosti kritizirao Obamu - igrat će golf preko vikenda. Trump je često sugerirao kako Obama troši previše vremena kako bi igrao golf, a on ga je zasad pretekao u tome.

Kako prenosi Politico, Obama je prvi put nakon što je postao predsjednik odigrao partiju golfa nakon četiri mjeseca u uredu, dok su Trumpu bila potrebna samo dva tjedna.
 

Pročitajte više