Rumenjak: Medijski komentari presude Klici povređuju ugled suda i pravosuđa

PREDSJEDNIK zagrebačkog Županijskog suda Božidar Rumenjak ustvrdio je danas da su komentari nekih medija na oslobađajuću presudu Vinku Žuljeviću Klici, optuženom za ubojstvo Veselina Marinova, "tendenciozno povređivanje ugleda suda i pravosuđa".

Rumenjak se u priopćenju osvrnuo na komentare oslobađajuće presude objavljene u "Nacionalu", "Globusu" i "Jutarnjem listu", ustvrdivši da oni štete ugledu predsjednice vijeća i sudskog vijeća koje je donijelo presudu, ali u zagrebačkom Županijskom sudu.

Nazvavši oslobađajuću presudu Žuljeviću "pravosudnom katastrofom", utemeljenom na "nizu nelogičnosti i gluposti" tjednik "Nacional" navodi da je sutkinja zaobišla nalaze vještaka prema kojima Klica Marinova nije ubio u samoobrani, kao što je ustvrdio Sud. Tjednik "Globus" pak tvrdi da "Klicini ljudi", prema policijskim izvješćima, prijete ubojstvom jednom novinaru tog lista, navodeći da su "obradili i suce i svjedoke", te su im "problem još samo novinari".

"Tvrditi da je presuda, koja s potpunim razlogom još nije dostavljena strankama, pravosudna katastrofa i da su razlozi presude utemeljeni na nizu nelogičnosti i gluposti suprotno je svrsi javnosti rada sudova i predstavlja tendenciozno povređivanje ugleda suda i pravosuđa i nije primjereno civiliziranoj zemlji na koju se poziva i autor predmetnog članka", stoji u priopćenju.

Istom cilju služe i neodređene izjave, navodno potvrđene od visokih policijskih djelatnika, o "obradi sudaca", smatra Rumenjak, dodajući kako mu je visoki dužnosnik policije potvrdio da "oni nemaju ništa s tim izjavama".

Ističući kako ne osporavaju pravo javnosti da nadzire i komentira rad sudova, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda u priopćenju zaključuje kako se javnost rada sudova ne smije zloupotrebljavati i postati sredstvom "tendencioznog narušavanja ugleda sudaca i suda".

Pročitajte više