Rumsfeld: SAD neće dopustiti da Irak postane novi Iran

SJEDINJENE DRŽAVE neće dopustiti iračkim susjedima da tamo stvore novu islamsku republiku iranskog tipa nakon što su američke snage srušile Sadama Huseina, izjavio je ministar obrane Donald Rumsfeld za novine Wall Street Jornal Europe objavljene u utorak.

"Pomoć susjeda Iraka bit će dobrodošla. Međutim, miješanje u Irak od strane susjeda ili njihovih saveznika - uključujući one čiji je cilj iznova napraviti Irak po uzoru na Iran - neće biti prihvaćeno ili dopušteno", rekao je.

Jedna od političkih snaga koje se bore za utjecaj u poslijeratnom Iraku je Vrhovno vijeće islamske revolucije u Iraku (SCIRI), koje podržava Iran, a čiji se čelnik nedavno vratio u Irak nakon godina egzila u Teheranu.

Rumsfeldova je izjava objavljena u novinama uoči predviđenog sastanka visokih američkih dužnosnika posvećenog Iranu koji bi se trebao održati kasnije u utorak. Washington je svrstao Iran u skupinu zemalja zajedno s Irakom i Sjevernom Korejom koju je nazvao "osovinom zla".

SAD, koje su prekinule diplomatske odnose s Teheranom ubrzo nakon islamske revolucije 1979., sve više kritiziraju Iran otkad je okončan rat protiv Iraka prošlog mjeseca.

Američki su dužnosnici optužili Irak da ima tajni program za razvoj nuklearnog oružja, da se miješa u poslijeratni Irak i da pruža utočište pripadnicima al Qaide Osame bin Ladena.

Pročitajte više