Rumunjska i Bugarska neće u Schengen zbog Austrije i Nizozemske. Objasnili su zašto

Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

HRVATSKA je dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, no Bugarska i Rumunjska ostale su uskraćene za pridruživanje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola među državama zbog protivljenja Austrije i Nizozemske. Austrija, zabrinuta zbog porasta ilegalne imigracije, bila je protiv primitka obje zemlje, a Nizozemci su se usprotivili primitku Bugarske zbog neuspjeha u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te također ilegalne imigracije.

Rumunjski premijer Nicolae Ciuca je rekao da je razočaran te da će njegova zemlja ponovo podnijeti zahtjev za prijem. "Žao nam je i, iskreno rečeno, ne razumijemo kruto stajalište Austrije", rekao je Ciuca.

Bugarski ministar vanjskih poslova je kazao da će njegova zemlja također ponovo pokušati ući u šengenski prostor. "Bugarska neće posustati u pokušaju da uđe u Schengen, prostor bez putovnica", rekao je Nikolaj Milkov.

"I dalje ćemo se za to čvrsto zalagati. Možda ćemo to pitanje moći ponovo potaknuti na summitu EU krajem mjeseca", dodao je i izrazio nadu da bi ulazak Bugarske u Schengen mogao biti odobren već u ožujku sljedeće godine.

"Bugarska je dobila cinizam"

Prije par dana bugarski predsjednik Rumen Radev reagirao je na izjavu nizozemskog premijera Marka Ruttea koji je kazao da se bugarska granica može prijeći za 50 eura, podsjetivši ga da su nedavno upravo u zaštiti bugarske i europske vanjske granice poginula tri policajca. "Umjesto da nam se pruži europska solidarnost, Bugarska je dobila cinizam", napisao je Radev na Twitteru.

Njegovo razočaranje je danas podijelila i europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

"Građanima Hrvatske: dobrodošli i čestitamo. Građanima Rumunjske i Bugarske: zaslužujete biti punopravne članice Schengena i imati pristup slobodnom kretanju (...) dijelim razočaranje s građanima Bugarske i Rumunjske", rekla je Johansson.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je rekao da se usprotivio prijemu tih zemalja zbog sigurnosnih pitanja. "Pogrešno je da se sustav koji na mnogim mjestima ne funkcionira kako bi trebao u ovom trenutku proširuje", rekao je Karner.

Podsjetio je da je ove godine Austrija zabilježila 100.000 ilegalnih prelazaka granice, uključujući 75.000 ljudi koji prethodno nisu registrirani u ostalim članicama Schengena kao što bi trebali. Odluka o novim članicama mora biti jednoglasna, tj. pristanak moraju dati 22 članice EU te također Lichtenstein, Island, Norveška i Švicarska.

Ilegalna imigracija vruće je pitanje u EU od 2015. kada je preko Sredozemlja krijumčarskim lancima ušlo preko milijun ljudi. UN tvrdi da je ove godine ilegalno u EU ušlo oko 145.000 ljudi, no Frontex, europska obalna i granična straža, navodi da je u prvih 10 mjeseci ove godine u Uniju ilegalno ušlo 280.000 migranata.

Pročitajte više

 

Pročitajte više