Rupel o članstvu u NATO savezu

Učlanjenje Slovenije istodobno u Europsku uniju i NATO savez logična je opcija jer su te dvije organizacije ´dvije strane iste medalje´, ocijenio je u srijedu na konferenciji za novinare slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, braneći odluku Ropove vlade da referendume o ulasku u te asocijacije raspiše na isti dan, vjerojatno 23. ožujka.

´EU i NATO su povezaniji nego što se čini jer je NATO zapravo obrambena sila Europske unije. Nadam se da će naši državljani shvatiti da je riječ o važnom povijesnom događaju i da će reagirati na pravi način´, rekao je Rupel.

Većina slovenskih političkih stranaka podržava ulazak u obje organizacije, ali neke oporbene stranke dovode u pitanje vladinu odluku da oba referenduma održi na isti dan.

Alternativni politički i društveni pokreti optužuju vladu, a posebno ministra obrane Antona Grizolda, da izjavama o tome kako će Slovenija u slučaju da ne uđe u NATO opteretiti društveni proračun velikim troškovima i da će morati zadržati regrutni sustem, te novačiti žene, nepotrebnim izjavama izvodi pritisak na birače.

´Izjave vladinih predstavnika lažna su i prozirna propaganda jer način popune vojske s članstvom u NATO-u nema nikakve veze´, priopćila je u srijedu udruga ´Studentski pokret protiv militarizacije´.

Pročitajte više