Rupel: Slovenija ne pristaje na anuliranje sporazuma Račan-Drnovšek

SLOVENSKI premijer Anton Rop izjavio je u četvrtak da "sporazum Drnovšek Račan" za slovensku stranu i dalje ostaje "osnovica" za rješenje graničnih pitanja s Hrvatskom, čak i u slučaju međunarodne arbitraže o kojoj su prošlog tjedna u Ljubljani govorili ministri vanjskih poslova Dimitrij Rupel i Miomir Žužul.

"Taj sporazum jest i uvijek će biti osnova za naše pregovore s Hrvatskom, čak i kad se govori o mogućoj arbitraži", rekao je Rop na sjednici izvršnog odbora svoje stranke.

Njegov ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u četvrtak je, nakon žestokih kritika koje je doživio nakon svog susreta s hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom prošlog tjedna u Ljubljani, povukao izjave o pozitivnom slovenskom gledanju na arbitražu o granici na moru i mogućnosti da se to pitanje riješi do kraja ove godine.

"Vlada nije promijenila stajališta o rješavanju pitanja granice s Hrvatskom, pri čemu nam je vodilja i dalje sporazum Drnovšek - Račan", rekao je Rupel na sjednici vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta, odgovarajući na zastupnička pitanja o svojim razgovorima s hrvatskim ministrom.

Hrvatska se zauzima da predmet arbitraže bude samo granica na moru, no Slovenija neće pristati da se sporazum bivših premijera anulira. Ne bojimo se arbitraže iako s obzirom na okolnosti dogovor o njoj do kraja godine neće biti moguć, izjavio je Rupel, a prenijela slovenska agencija STA.

Kako je sa sjednice nadalje izvijestila STA, Rop je komentirao izjave Rupela nakon sastanka sa Žužulom o tome da bi dogovor o arbitraži za granicu mogao biti postignut do kraja ove godine.

Odgovarajući na kritike o slabljenju slovenske pregovaračke pozicije pristankom na arbitražu, Rupel je na sastanku odbora rekao da je stajalište Slovenije oduvijek bilo kako se arbitraža ne može isključiti i da se arbitraže Slovenija "ne boji", no da vodilja u razgovorima i na mogućoj arbitraži ostaje "sporazum Drnovšek - Račan".

Braneći se od tvrdnji predsjednika odbora Jelka Kacina kako je informacije o svom pristanku na arbitražu o granici morao odmah demantirati, Rupel je rekao da tuđe izjave i medijski komentari nisu njegova stvar. Rupel tvrdi da je i svom hrvatskom kolegi, unatoč suprotnim špekulacijama u javnosti i medijima, rekao da za Sloveniju "parafirani sporazum bivših premijera" ostaje osnovica za razgovore i za eventualnu arbitražu, te da Slovenija neće dopustiti da se taj sporazum anulira.

Slovenski mediji danas ocjenjuju da najnovije usuglašene izjave Ropa i Rupela oko granice s Hrvatskom otvaraju mogućnost da Rupel ostane u vladi unatoč njihovim neslaganjima zbog Rupelova protivljenja postavljanju glavne državne tužiteljice Zdenke Cerar za novu ministricu pravosuđa.

Medijske špekulacije zadnjih nekoliko dana govorile su da je zapravo između Ropa i Rupela glavni spor upravo neusklađenost oko Rupelovih razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih poslova, a ne toliko buduća ministrica koja je dopustila da se Rupel lani nađe u preistražnom postupku oko osnivanja paralelne diplomatske akademije u Portorožu.

Rop je, javljaju slovenski mediji sa zatvorenog sastanka izvršnog odbora njegovih liberalnih demokrata u četvrtak, najavio da će s Rupelom o njegovu ostanku u vladi i budućoj suradnji još razgovarati, ali da neće odustati od imenovanja Zdenke Cerar za ministricu. O mogućnosti da u vladi normalno djeluju i Rupel i buduća ministrica ovisan je i rasplet sadašnje "male krize" u Ropovoj vladi nekoliko mjeseci pred izbore.

Pročitajte više