Rupel: Štediše Ljubljanske banke sukcesijsko pitanje

PITANJE neisplaćenih deviznih uloga Ljubljanske banke na području bivše Jugoslavije izvan Slovenije sukcesijsko je pitanje i nova slovenska vlada od tog stajališta neće odustati, izjavio je kandidat za ministra vanjskih poslova Dimitrij Rupel u ponedjeljak prilikom predstavljanja na vanjskopolitičkom odboru parlamenta.

"To se rješava u kontekstu sukcesijske rasprave i ne znam kako bi Slovenija od takvog stajališta mogla odstupiti", rekao je Rupel, odgovarajući na pitanja zastupnika.

Rupel je rekao da je Slovenija potpisala Sporazum o sukcesiji bivše Jugoslavije i da se pitanje štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj, ali i u drugim državama nastalim na tlu bivše Jugoslavije rješava u tom kontekstu.

Rupel je dodao da se nada da model koji je u Vijeću Europe za rješenje pitanja štednje Ljubljanske banke predložio nizozemski parlamentarac Jurgens "neće zamrijeti". Riječ je o prijedlogu po kojemu bi se za obeštećenje štediša Ljubljanske banke formirao fond u koji bi sredstva dale članice Europske unije i države-nasljednice bivše SFRJ.

Rupel je kao glavnu zadaću buduće vlade i sebe kao ministra u idućoj godini naveo predsjedanje Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Glede odnosa s Hrvatskom, Rupel je rekao da otvorana pitanja, među kojima i ono o granicama, ne smiju opterećivati područja na kojima se suradnja dobro razvija, osobito područje gospodarske suradnje.

Ponovio je međutim stajališta sadržana u koalicijskom ugovoru buduće vlade Janeza Janše po kojemu su četiri istarska zaseoka na lijevoj strani rijeke Dragonje "slovenski teritorij" dok se ne postigne konačni sporazum o granici. Istaknuo je također da je pogrešna teza da Slovenija želi dobiti pristup otvorenom moru. Takav pristup Slovenija želi zadržati jer ga je imala i u vrijeme bivše Jugoslavije čija je nasljednica.

Što se tiče stajališta nove slovenske vlade u vezi početka pregovora Hrvatske i EU-a o članstvu Hrvatske, Rupel je rekao da će Ljubljana idućeg mjeseca podržati početak pregovora s Hrvatskom.

"Slovenija će na prosinačkom summitu EU-a podržati početak pregovora s Hrvatskom. Time će se Slovenija, nadam se, uvrstiti među prijateljske države koje konstruktivno, ali objektivno prate pregovarački proces i ispunjavanje uvjeta za članstvo", rekao je Rupel.

Rupel je kao kandidat za novog ministra vanjskih poslova dobio potporu 11 članova odbora, a tri su bila protiv.



Pročitajte više