Rušenje Lazarice još u pripremi

POSTUPAK uklanjanja bespravno izgrađena dijela poslovnostambene zgrade Lazarice u Splitu, započet jučer, danas je nastavljen pripremama i osposobljavanjem strojeva, kliješta i hidrauličnog čekića kojim bi se trebao srušiti višak katova.

Radnici vinkovačke tvrtke "Eurco" jučer su dizalicom podignuli dva specijalizirana stroja na južni dio zgrade, kako je i najavilo Ministarstvo graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja. Samo fizičko uklanjanje počet će kad se strojevi osposobe i postave na svoja mjesta na posljednjim od devet katova zgrade.

Po dogovoru ulagača tvrtke Atrium Spalatuma i Ministarstva investitor je do 2. travnja sam trebao početi rušenje. Kako to nije učinio, Ministarstvo je na temelju rješenja o rušenju, donesena nakon što je Upravni sud poništio prijašnje rješenje, jučer počelo postupak u vlastitu aranžmanu.

Do sada je u gradnju zgrade s pet podzemnih i devet nadzemnih katova, od kojih su tri "višak", uloženo gotovo 30 milijuna eura.

Autor izvornog projekta "Lazarice" s tri kata manje, po kojemu je 1998. dobivena građevna dozvola, splitski je arhitekt Vjekoslav Ivanišević koji je prvi prijavio investitora kad je zgradu počeo graditi po drukčijem projektu autora Lovre Petrovića. "Atrium Spalatum" zatražio je izmjenu i dopunu građevne dozvole, pokušavši je uskladiti s novim projektom, no to mu nije odobreno.

Pročitajte više