Rusi prijete rušenjem zapadnih satelita. "Takvo što još nismo vidjeli"

Foto: EPA

PRIJETNJA visokog ruskog dužnosnika, koji je rekao da će Rusija udariti na zapadne komercijalne satelite procijeni li da pomažu Ukrajini u ratu, zabrinula je pravnike posvećene problematici svemira, javlja Reuters.

"Kvazicivilna infrastruktura u orbiti mogla bi biti legitimna meta uzvratnog udara", rekao je jučer Konstantin Voroncov, zamjenik ravnatelja odjela ministarstva vanjskih poslova za neširenje oružja i kontrolu naoružanja.

U povijesti se nije dogodilo da je neka zemlja projektilom napala satelit neke druge zemlje. Takav čin tijekom rata u Ukrajini bi značajno podigao tenzije između Rusije i SAD-a.

"Ovo nas dovodi na rub nečeg dosad neviđenog"

"Ova prijetnja dovodi nas na rub nečeg što nikad ranije nismo vidjeli", rekla je Michelle Hanlon, ravnateljica odsjeka za pravo u zraku i svemiru pri Sveučilištu Mississippi, pa dodala: "Uvijek smo imali osjećaj da bi se takvo što moglo dogoditi, ali dosad nitko nije rekao naglas da bi to mogao napraviti."

Ukrajinska vojska se, podsjetimo, snažno oslanja na SpaceX Elona Muska, koji omogućava brzi internet putem mreže satelita Starlink. Američke kompanije poput Maxar Technologies rade snimke rata u Ukrajini uz pomoć satelita u orbiti. Uz to, deseci tisuća komunikacijskih uređaja u Ukrajini oslanjanju se na mrežu satelita američkog komunikacijskog diva Iridium.

Prema međunarodnom i ratnom pravu, ruski udar na komercijalne satelite neke američke privatne kompanije mogao bi se smatrati činom rata na koji bi SAD mogao odgovoriti, kaže Hanlon.

Što kaže Bijela kuća?

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby sinoć je rekao da bi bilo kakav napad na američku infrastrukturu izazvao na odgovor, ali nije išao u detalje.

"Pravni aspekti svega ovog su trenutno jako mutni. Naprosto nemamo nijedan primjer korištenja sile u ratu protiv satelita", rekao je za Reuters Brian Weeden, analitičar pri zakladi Secure World.

Pročitajte više