Rusi pucali na ukrajinske brodove kod Krima pa ih specijalci zauzeli

Foto, Video: Ruptly

UKRAJINSKA mornarica u nedjelju navečer priopćila je da je Rusija otvorila vatru i zauzela njihova tri plovila nedaleko od obale Krima, piše BBC. Rusija je u nedjelju navečer to i potvrdila.

Kazali su da su dva manja naoružana patrolna broda i jedan tegljač zarobljeni od strane ruskih specijalaca nakon potjere. Šest Ukrajinaca je ranjeno, prenosi BBC pozivajući se na ukrajinske izvore. Prvo se baratalo brojkom o dvije ranjene osobe. Ruska sigurnosna služba FSB kaže kako su ranjena tri Ukrajinca.

Rusija isprva nije komentirala tvrdnje da su zauzeli ukrajinske brodove, no kasno navečer su to potvrdili.

Ruske novinske agencije od ranije se pozivaju na izvore iz sigurnosne službe FSB koja tvrdi da ima neosporne dokaze da je Ukrajina orkestrirala "provokaciju", što će, kako su naveli, uskoro objaviti.  

Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost objavilo je da je predsjednik Petro Porošenko sazvao sastanak svog vojnog kabineta kako bi raspravili o novonastaloj situaciji. 

Cijeli dan traju napetosti

Podsjetimo, Rusija je u nedjelju zabranila ulazak trima brodovima ukrajinske mornarice u Azovsko more preko Kerčkih vrata postavljanjem velikoga teretnog broda ispod mosta pod ruskom kontrolom, dok se dužnosnici obiju zemalja međusobno optužuju za provokativno ponašanje.

Bilateralni sporazum objema zemljama daje pravo na korištenje mora između njih, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima.

Napetosti na tom području eskalirale su otkad je Rusija pripojila ukrajinski Krim 2014.

Moskva uspijeva držati pod kontrolom područje između Azovskoga i Crnog mora nakon što je izgradila most koji prekoračuje Kerčka vrata između Krima i južne Rusije.

Brodom blokirali prolaz

Reuters je ranije prenio da je zahvaljujući velikome teretnom brodu blokiran kanal ispod mosta te da su očevici vidjeli dva ruska ratna zrakoplova Suhoj Su-25 kako nadlijeću teritorij. Ruska državna televizija izvijestila je da su u to područje poslani ruski borbeni zrakoplovi.

Napetosti su se pojačale pošto je Rusija pokušala presresti tri broda ukrajinske mornarice u Crnome moru, optuživši ih za ilegalni ulazak u ruske teritorijalne vode.

Pročitajte više