Rusi se hvale uspjesima kod Bahmuta na istoku Ukrajine, grad tjednima granatiraju

Ilustracija: Shutterstock

RUSKE snage objavile su danas da su zauzele teritorij u Donjecku na istoku Ukrajine, prvi put otkako je ukrajinska protuofenziva ostvarila velike uspjehe na istoku i jugu zemlje.

Separatističke snage u Donjecku objavile su da su ponovno zauzele nekoliko sela kod industrijskog grada Bahmuta koji kontrolira Ukrajina, a koji Rusi granatiraju tjednima.

"Na teritoriju Donjecke Narodne Republike postrojbe Donjecke i Luhanske Republike, uz oružanu potporu ruskih snaga, oslobodile su Otradovku, Veselaju Dolinu i Zaitsevo", objavili su na društvenim medijima.

Novinari AFP-a u središtu Bahmuta čuli su zvuk teškog topništva i višecijevnih bacača raketa kod ostataka uništenog mosta na rijeci Bahmutki.

Crni dim

Civilni dobrovoljac humanitarne organizacije Vostok SOS, 29-godišnji Edvard Skorik, rekao je za AFP da su se vodile ulične borbe u blizini njegova doma na drugoj strani.

Južno od grada, u smjeru navodno zauzetih sela, moglo se vidjeti crni dim nakon eksplozija granata. Povremeno se mogla čuti i vatra iz strojnica.

U Hersonu proruski zamjenik guvernera oblasti rekao je u petak da je u ukrajinskom granatiranju poginulo petero civila.

"Militanti ukrajinske vojske zapucali su na autobus s civilima na mostu Darjevski. Civili su bili na putu na posao", objavio je na društvenim medijima, dodajući da je ozlijeđeno petero ljudi.

Ukrajinski ministar obrane pozvao ruske snage da polože oružje 

Kijev je ovaj tjedan objavio da je u Hersonskoj oblasti osvojio površinu od 500 kilometara četvornih. To uključuje oko 30 gradova i sela i možda je u obruču 20.000 ruskih vojnika na zapadnoj obali Dnjepra.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov danas je pozvao ruske snage da polože oružje obećavši im da će im životi biti pošteđeni.

"Jamčimo život, sigurnost i pravdu svima koji se odmah odbiju boriti. I osigurat ćemo sud za one koji su davali zapovjedi za kaznena djela", obećao je.

Pročitajte više