Rusi spremaju veliki napad na obljetnicu početka rata? "To bi bilo suludo"

Foto: Profimedia, Epa

AMERIČKI Institut za ratne studije (ISW) u najnovijem izvješću piše da se Rusija priprema za novu ofenzivu, pozivajući se na izvore na Zapadu te u Ukrajini i Rusiji.

>> Institut za rat: Slijedi nova ruska ofenziva, evo gdje

"Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je 30. siječnja izjavio da nema naznaka da se Rusija sprema pregovarati o miru te da svi pokazatelji govore suprotno. Stoltenberg je primijetio da bi Rusija mogla mobilizirati više od 200.000 ljudi. Naglasio je da Vladimir Putin zadržava svoje maksimalističke ciljeve u Ukrajini", piše Institut.

I voditelj Vijeća rezervista ukrajinskih kopnenih snaga Ivan Timočko izjavio je da ruske snage jačaju svoje grupiranje u Donbasu u sklopu očekivane ofenzive, piše ISW. Dodaje kako će ofenziva vjerojatno biti u Luhanskoj oblasti u sljedećim mjesecima.

"Eskalacija u sljedeća dva do tri tjedna"

Više o mogućoj eskalaciji govorio je i Oleksij Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine.

"Ukrajina se priprema za veliku eskalaciju koja bi se mogla dogoditi čak i u sljedeća dva do tri tjedna", rekao je on. Danilov kaže da najteže borbe tek slijede te da će sljedeći mjeseci biti ključni. Pozvao je zapadne saveznike da pošalju više oružja, uključujući britanski Typhoon i borbene zrakoplove drugih partnera.

Spomenuo je i kako nije nikakva tajna da se Rusi vjerojatno fokusiraju na 24. veljače. Tada je prva obljetnica napada na Ukrajinu, odnosno početka ovog rata.

New York Times pak navodi pisao kako Kremlj intenzivira napade duž istočnog fronta. Dodaje kako Rusija trenutno provodi najjače topničke napade od rujna i šalje desetke tisuća vojnika da testiraju ukrajinsku obranu uzduž linije fronte u Donbasu.

Konrad Muzyka, vojni analitičar za Rochan Consulting, koji prati stanje na bojišnici, rekao je da su prijavljeni ruski topnički udari porasli s prosjeka od oko 60 dnevno prije četiri tjedna na više od 90 dnevno prošlog tjedna. Također je rekao da "Rusi povlače puno opreme iz skladišta".

Regrutiranje čak 500.000 novih vojnika?

Još sredinom siječnja ruski neovisni medij Volja Media objavio je izvještaj prema kojem Putinov režim priprema novu veliku mobilizaciju s ciljem regrutiranja čak 500 tisuća novih vojnika, povrh 300 tisuća koji su već regrutirani u prvoj "djelomičnoj mobilizaciji" ove jeseni.

>>Rusi pripremaju masivni napad na Kijev? "Ako sad izgube, Putin pada"

Zanimljivo je da je Putin već demantirao ovakve spekulacije u prosincu, tvrdeći da je "besmisleno" govoriti o novoj mobilizaciji jer je samo polovica već mobiliziranih poslana u Ukrajinu. Da prva mobilizacija ipak nije bila dovoljna, drži i ruski bivši obavještajac i separatistički zapovjednik Igor Girkin, koji predviđa drugi krug mobilizacije za veljaču.

"Imenovanje Gerasimova povezano s novom ofenzivom" 

Prema izvještaju lista Volja Media, koji se poziva na neimenovane izvore u ruskom zapovjedništvu, Putinovo postavljanje načelnika glavnog stožera oružanih snaga Rusije, generala Valerija Gerasimova, na mjesto zapovjednika vojne operacije u Ukrajini izravno je povezano s novom ofenzivom.

On je, navodno, arhitekt ofenzive koja će uslijediti iza te mobilizacije, koju je odobrio sam Putin, a koja će ovog puta ići sve do Lavova na krajnjem zapadu zemlje, prenosi New York Post.

US News piše kako je regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko rekao da Rusija "aktivno raspoređuje novo vojno osoblje u regiji". Prema riječima ovog ukrajinskog dužnosnika, Putin bi mogao organizirati popravni pokušaj invazije baš na samu godišnjicu početka rata, ne čekajući proljeće.

Ukrajinski ministar obrane: Ofenziva bi mogla početi 24. veljače

O napadu upravo na obljetnicu početka rata, govorio je i ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov. On je upozorio da Rusija priprema novu ofenzivu koja bi mogla početi već 24. veljače, na prvu godišnjice ruske invazije. Tvrdi da je Rusija pripremila na tisuće vojnika te da bi mogla "nešto pokušati" kako bi obilježila godišnjicu početka rata, javlja BBC.

U rujnu prošle godine ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je mobilizaciju oko 300.000 rezervista za potrebe rata u Ukrajini ustvrdivši kako je mobilizacija potrebna kako bi se "očuvao teritorijalni integritet" Rusije. No, Reznikov sugerira da bi stvaran broj mobiliziranih mogao biti znatno veći.

"Službeno su najavili 300.000, ali kad vidimo snage nagomilane na granicama, procjenjujemo da se radi o znatno većoj brojci", rekao je Reznikov za francusku televiziju BFM. BBC navodi kako nije mogao neovisno provjeriti Reznikove tvrdnje.

Ukrajinski ministar obrane rekao je da će ukrajinski zapovjednici za cilj uoči očekivane ruske ofenzive imati zadatak "stabilizirati bojišnicu i pripremiti se za protuofenzivu". "Vjerujem da će ova godina biti godina naše vojne pobjede", ustvrdio je Reznikov, dodavši kako ukrajinske snage "ne smiju izgubiti inicijativu" koju su imale u proteklim mjesecima.

Lavrov: Pripremamo nešto za obljetnicu početka rata u Ukrajini

Nakon ove izjave, reagirao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. On je poslao zlokobnu poruku o prvoj obljetnici ruske invazije na Ukrajinu, koja će biti obilježena 24. veljače ove godine. Lavrov je ustvrdio da Rusija planira zasjeniti proukrajinske događaje koji će na obljetnicu invazije biti organizirani u gradovima zemalja saveznica Ukrajine diljem svijeta.

Ruski šef diplomacije je u razgovoru za državnu televiziju rekao da ruski diplomati "rade na nečemu što će osigurati da najavljeni događaji u New Yorku i drugdje ne budu jedini koji će zaokupiti pozornost svijeta", ali nije iznio nikakve dodatne detalje.

Lavrov je u intervjuu rekao da će Rusija "iz trenutne situacije izaći još jača i sposobnija obraniti se".

Ogorec: Vojna djelovanja ne treba povezivati s obljetnicama, ali Rusi imaju mitomansku politiku

Uglavnom, je li eskalaciju napada u skorijoj budućnosti, dok još traje zima, moguće očekivati? Popričali smo s vojnim analitičarom s Veleučilišta Velika Gorica Marinkom Ogorcem.

"Konkretno, Rusi su trenutno u ofenzivnom djelovanju, ali ono nije klasično kao kad su krenuli u napad prije godinu dana. Postoje tu neka djelovanja, ona traju dulje vremena, ali pomaci na crti bojišta nisu onakvi kao što očekuju, no to ne možemo sa sigurnošću procijeniti", govori Ogorec.

Ističe da je teško reći što dalje očekivati unatoč najavama da je moguća eskalacija.

"Nisam siguran da djelovanja treba povezivati s nekakvim obljetnicama, tako se ne vode vojna djelovanja. U ratovanju nema mjesta za simboliku. Ipak, kad razmišljamo o Rusima i načinu njihova funkcioniranja, vidimo da imaju politiku koja je mitomanska.

Veže se ta politika uz mitove, legende... Svašta se može očekivati, pa i to da se povezuju pojedina djelovanja uz neke obljetničarske prigode. Ali u suvremenom ratovanju to je suludo", objasnio je.

"I glasine su dio ratovanja"

Ističe kako se cijelo vrijeme zapravo ne znaju ruski ratni planovi.

"Zato su sve ovo špekulacije. Kad god imate dvije strane u sukobu, svaka od njih skriva planove kao zmija noge. To je normalno u ratovanju. A sve glasine, špekuliranja su isto nekad dio specijalnog ratovanja. Itekako i glasina i dezinformacija može biti dio ratovanja", objasnio je.

"Ne bih rekao da nemaju dovoljno vojske, nego im je katastrofalno nizak"

Što se tiče ruskog stanja na bojišnici, govori da možemo biti sigurni da Rusima ne fali vojne opreme.

"Toga im ne nedostaje sigurno. Nagomilali su oni toga iz Sovjetskog Saveza, iako to jest zastarjelo oružje. Što se tiče vojske, ne bih rekao da je nemaju dovoljno, nego da im je moral katastrofalno nizak. Puno niži od morala ukrajinskih vojnika. Zato i jest situacija takva da gube bitke na terenima, zbog te niske vojne motivacije", dodaje.

Rezimirao je da treba vidjeti što slijedi dolaskom toplijeg vremena. "Vidjet ćemo što nas očekuje na proljeće, onda će se blato smanjiti, stisnut će se tlo pa teža ruska ratna tehnika može doći do izražaja. Tu možda Rusija može iskoristiti situaciju dok ne dođu zapadni tenkovi i zapadno naoružanje.

Zato ovakvo vrijeme odgovara Ukrajini po pitanju ruskog pritiska, ali očekuju i oni doći u situaciju kad će moći uzvratiti i krenuti u ofenzivu. Ali i za to im treba bolja tehnika, koju očekuju od Zapada", istaknuo je Ogorec.

Pročitajte više