Rusija je pustila ljude koje zove nacistima i plaćenicima. Ruski desničari su bijesni

Foto: Profimedia, Tomislav Miletić/Pixsell

ZA RUSKE medije i režim bili su oličenje zla i glavna izlika za brutalnu invaziju na Ukrajinu koju su predstavljali kao "denacifikaciju" te zemlje i obranu njene ruske manjine od "genocida". 

Neonacisti. Sotonisti. Banderovci. Teroristi. Ratni zločinci. Tako su ruske vlasti, mediji i apologeti Vladimira Putina nazivali ukrajinske ratne zarobljenike - pripadnike kontroverzne pukovnije Azov i drugih postrojbi koji su se u svibnju predali nakon što su više od dva mjeseca branili Mariupolj i držali položaj u golemoj čeličani Azovstal. 

Plaćenici, avanturisti, psi rata, teroristi. Tako su pak nazivali strane dobrovoljce koji su se došli boriti u redovima ukrajinske vojske ili nacionalne garde, kojoj pripada i pukovnija Azov, za plaću koja bi teško mogla sama po sebi biti motiv za takvo nešto. 

Sve je upućivalo na to da Rusija i njeni kolaboracionisti neće nikad pustiti te ljude na slobodu - dok se to jučer nije iznenada dogodilo. No počnimo od početka.

>> FOTO Rusi oslobodili zarobljene branitelje Azovstala, među njima i zapovjednika Azova

I jedne i druge su separatističke vlasti u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), satelitskoj tvorevini Moskve, optužile i najavile, započele ili čak dovršile im suđenje. 

Britanci Aiden Aslin i Shaun Pinner te Marokanac Saadun Brahim, koji su zarobljeni u Mariupolju u travnju, osuđeni su na međunarodno nepriznatom sudu na smrt za "plaćeničke" i "terorističke" aktivnosti te "nasilno preuzimanje vlasti".

 

Hrvat Vjekoslav Prebeg, koji je zarobljen početkom svibnja u okolici Mariupolja, optužen je uz Šveđanina Mathiasa Gustavssona te Britance Johna Hardinga, Andrewa Hilla i Dylana Healyja

Optuženi su za pokušaj "nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti" te za "sudjelovanje u vojnom sukobu ili vojnim djelovanjima kao plaćenici" i također mu je prijetila smrtna kazna u slučaju da bude osuđen. Suđenje koje je počelo 15. kolovoza vodilo se protiv njih, ali nije dovršeno. 

Osudili Britance na smrt, trebali i Hrvata Prebega

Hrvatska vlada je tada, podsjetimo, odbacila optužnicu kao protivnu međunarodnim konvencijama o postupanju s ratnim zarobljenicima te dala do znanja da na njegovom oslobađanju radi s "ukrajinskim vlastima i drugim partnerima", kao što je učinila i britanska. Sudbina Prebega, Aslina i ostalih, uključujući Amerikance Alexandera Druekea i Andyja Huynha, koji su zarobljeni kod Harkiva u lipnju, ostala je neizvjesna. 

"Aiden je bio ekstremno uznemiren kad je jutros nazvao svoju majku. Rekao je da su mu dužnosnici DNR-a kazali da ih nije kontaktirao nitko iz Britanije te da će biti pogubljen", rekla je u lipnju Aslinova baka Pamela Hall za BBC.

A voditelji na ruskoj državnoj televiziji otvoreno su se rugali zarobljenim Amerikancima, tvrdeći da nikad neće biti pušteni na slobodu. 

Neizvjesna je bila i sudbina zapovjednika Azova Denisa Prokopenka zvanog Redis, njegovog zamjenika Svjatoslava Palamara zvanog Kalina, v.d. zapovjednika 36. brigade marinaca Serhija Volinskog zvanog Volina i više od dvije tisuće njihovih vojnika i pripadnika drugih postrojbi iz Azovstala, prema ruskim podacima. 

Ruski političari još su u svibnju tražili smrtnu kaznu za njih, vlasti DNR-a najavljivale su da će se to dogoditi, a ruski vrhovni sud proglasio je Azov terorističkom organizacijom početkom kolovoza. Volinskog, Palamara i druge zarobljene časnike su ruske snage u lipnju prevezle u Rusiju "kako bi provele istražne radnje s njima" u pripremi za suđenje.

Branitelje Azovstala odveli u logor, Ukrajina tvrdi da su desetke ubili na spavanju

Isto tako, znamo da su ovi zarobljenici odvedeni u jedan od zloglasnih "filtracijskih logora" u mjestu Olenivka u okupiranom Donbasu, da je dio njih ondje i ostao te da su u napadu na tu kaznenu koloniju početkom kolovoza, za koji Rusija krivi Ukrajince, a Ukrajina Ruse, na spavanju ubijena 53 ukrajinska zarobljenika. 95 zarobljenika, uglavnom teških ranjenika, ipak je oslobođeno u razmjeni još u lipnju.

>> Rusi i Steven Seagal nas uvjeravaju da su Ukrajinci pobili svoje. Je li to istina?

"Nacistički zločinci ne bi trebali biti predmet razmjene", grmio je zlokobno predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin prije nekoliko mjeseci. A onda se u srijedu dogodilo upravo to - 215 ukrajinskih vojnika (od čega 108 pripadnika Azova) i 10 stranih dobrovoljaca (pet Britanaca, dva Amerikanca i po jedan Hrvat, Šveđanin i Marokanac) pušteno je na slobodu, javljaju ukrajinski mediji, u velikoj razmjeni zarobljenika. 

Zamijenjeni su za 55 ruskih zarobljenika, od kojih je svakako najvažniji ukrajinski oligarh i čelnik proruske stranke Oporbena platforma za život Viktor Medvedčuk. On je, naime, bliski prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina (navodno i kum njegovog djeteta) kojeg su ukrajinske vlasti uhitile i sumnjičile kao veleizdajnika, pa čak i vođu mreže ruskih agenata, odnosno petokolonaša u zemlji. 

Razmjena za Putinovog prijatelja Medvedčuka

Medvedčuk se spominjao i kao jedan od Putinovih favorita za preuzimanje vlasti u Kijevu na početku invazije, kad je plan bio brzo zauzeti glavni grad i svrgnuti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegovu vladu. Ipak, Ukrajinci su ga pustili, a Rusi su zauzvrat pustili "naciste" i "plaćenike", kako su ih predstavljali. 

Po onome što zasad znamo, u dogovorima o razmjeni stranih dobrovoljaca posredovala je Saudijska Arabija, a u razmjeni branitelja Azovstala Turska, gdje će Prokopenko i drugi zapovjednici ostati do kraja rata, kako je otkrio Zelenskij.

>> Rusi su oslobodili više od 200 ukrajinskih boraca u zamjenu za ovog čovjeka

Prebeg, Aslin, Pinner, Palamar, Volinskij, Prokopenko - svi su oslobođeni, na šok i zgražanje svih onih Putinovih propagandista i obožavatelja od Rusije do Balkana. Oni su se još nedavno naslađivali i likovali nad njihovim izglednim mučenjem i pogubljenjem, kao i nad njihovim fotografijama u zatočeništvu. 

 

Među njima je, očekivano, i Igor Girkin zvani Strelkov, bivši agent ruskog FSB-a i bivši vojni zapovjednik snaga DNR-a, koji podržava rusku invaziju, ali oštro kritizira nesposobnost ruskog vojnog zapovjedništva. 

Girkin: Ovo je gore od zločina, posrali su nam se na glavu

Girkin je početkom mjeseca, uslijed silovite ukrajinske protuofenzive u Harkivskoj oblasti, sumorno zaključio da je Rusija "već izgubila, ostalo je samo pitanje vremena". A evo što je sada na društvenoj mreži Telegram napisao o aktualnoj razmjeni: "Ovo je gore od zločina... i gore od pogreške. Ovo je nevjerojatna glupost. Ili namjerna sabotaža."

Girkin je otišao i dalje i nazvao razmjenu "veleizdajom" i "sranjem ravno na glavu" Rusima koji će upravo biti mobilizirani u sklopu "djelomične" mobilizacije koju je Putin najavio u srijedu. 

Ni drugi ruski komentatori nisu bili manje ogorčeni. Popularni proruski Telegram kanal Rybar nazvao je ovo "ozbiljnim udarcem reputaciji, kako god na to gledali", zajedljivo primjećujući da je "velika sreća na dan objave mobilizacije vidjeti na slobodi one koji će opet pucati na ruske vojnike".

"Šteta što Staljin više nije s nama"

"Hoće li itko objasniti što se upravo dogodilo? Hoće li itko odgovarati za sve ovo? Šteta što Staljin više nije s nama", bjesnio je jedan drugi profil na Telegramu.

"Tko je Medvedčuk? Zašto nam treba taj šupak? Zamijenili su ga za 200 nacista. Nemam vjere, nikakve. Nažalost", napisao je još jedan.

I reporter BBC-a James Landale zapitao se zašto je Kremlj baš na dan Putinove objave mobilizacije i prijetnje nuklearnim oružjem prihvatio ovaj dogovor, nagađajući da Putin možda želi "posijati sjeme razdora među svjetskim liderima koji se sastaju na Općoj skupštini UN-a u New Yorku tako što s jedne strane prijeti, a s druge radi gestu dobre volje".

Možemo samo pretpostaviti da Kremlj priprema narativ kojim će pokušati opravdati ovaj čin. Ali osjećaj njegovih gorljivih pristaša da im se režim koji brane olakšao na glavu, kako je to Girkin slikovito sročio, bit će teško izbrisati.

Pročitajte više