Rusi su brzo proglasili ukrajinski poraz kod Hersona. Priča s terena je drugačija

U PONEDJELJAK ujutro ukrajinska vojska je objavila da je konačno započela svoju tko zna koliko puta najavljivanu i proglašavanu protuofenzivu u regiji Herson. Ovog puta je mislila ozbiljno. 

Operativno zapovjedništvo Jug priopćilo je da su ofenzivne akcije pokrenute u više smjerova te da su “probile prvu liniju obrane” nakon što su prethodni raketni i drugi napadi na niz ruskih skladišta streljiva, vojnih stožera, zračnih baza i logističkih ruta, prije svega na mostove preko rijeke Dnjepar, “neupitno oslabili neprijatelja”.

Prvog dana invazije ukrajinski vojni izvor rekao je za CNN da su oslobodili četiri sela, Pravdine, Arhanhelske, Novodimitrivku i Tominu Balku, koja se nalazi vrlo blizu Hersona, iako neki izvori osporavaju ovo posljednje.

"Ovaj proces neće biti jako brz, ali će završiti postavljanjem ukrajinske zastave iznad svih naselja Ukrajine”, poručio je Oleksij Arestovič, savjetnik šefa ureda predsjednika Ukrajine. S druge strane, rusko ministarstvo obrane ubrzo je priopćilo da su ukrajinske snage pretrpjele “teške gubitke” i “doživjele težak neuspjeh” u pokušaju protuofenzive. 

>> Je li propala velika ukrajinska ofenziva na Herson?

U utorak je zamjenik načelnika ruske okupacijske uprave Hersonske regije ustvrdio da su njihove snage “uništile” ukrajinske sabotere u gradu Hersonu koji su se “aktivirali”. Iako je njegovu tvrdnju nemoguće provjeriti, istog je dana internetom počela kružiti snimka na kojoj se jasno čuje pucnjava na ulicama tog grada pod ruskom okupacijom. 

Ukrajinska protuofenziva nije počela ovog tjedna, traje već dugo

Istini za volju, nije ovo bio prvi put da su ukrajinske snage krenule u ozbiljan protunapad. To se dogodilo još početkom lipnja, a do kraja srpnja su oslobodile 15% Hersonske regije, uključujući 44 sela, prema tvrdnji guvernera vojne administracije te regije Dmitra Butrija. I karte bojišta, poput onih koje redovito objavljuje američki nevladin Institut za ratne studije, jasno su pokazivale da su Ukrajinci oslobodili značajan teritorij i primaknuli se gradu Hersonu zapadno.

U tom smislu može se govoriti o postepenoj i ograničenoj protuofenzivi koja nije počela niti će završiti ovog tjedna.

"Potjerali smo ih daleko natrag", rekao je ukrajinski vojnik Viktor u utorak reporteru AFP-a u gradiću Berežnehuvate nakon očito uspješne bitke. Ali njegov zapovjednik Oleksandr predvidio je da će borba za oslobađanje Hersona biti "duga i komplicirana".

Ukrajinska vojska pak, nakon kraćeg zatišja, ovih dana tvrdi da je nanijela "prilično značajne gubitke" Rusima na jugu, uključujući stotine ubijenih vojnika, desetke uništenih tenkova i oklopnih vozila i artiljerije te nekoliko skladišta oružja. 

Nema sumnje da su im moderne zapadne haubice i višestruki raketni sustavi HIMARS (koje su proruski propagandisti još donedavno ismijavali, dok njihova razorna moć nije postala očita) u tome od neprocjenjive koristi - kao i pomalo zaboravljeni turski dronovi Bayraktar, kao što se vidi na sljedećoj snimci. 

 

"Nastavljamo uništavati neprijatelja, njegovu logistiku, sposobnosti, kapacitete. Eksplodiraju skladišta streljiva, eksplodiraju pontonski prijelazi. To znači da su neprijateljske logističke i prometne veze potkopane do te mjere da ne mogu skupiti pričuve", izjavila je jučer Natalija Humeniuk, glasnogovornica ukrajinskog operativnog zapovjedništva Jug.

>> Mogu li Ukrajinci osloboditi Herson? "Ovo je možda početak nečeg velikog"

Ukrajinci tvrde da imaju ključne mostove preko Dnjepra pod stalnom vatrom

General Aleksej Gromov iz glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine ustvrdio je na brifingu u četvrtak da su “ključni mostovi regije Herson pod stalnom vatrom… cestovni mostovi Antonivskij, Kahovskij, Darivskij, kao i željeznički most Antonivskij, preko kojeg je neprijatelj prebacivao svoje trupe i opremu”. 

Evidentni je cilj gađanja ovih mostova blokirati daljnju logistiku i pojačanja preko Dnjepra, kako bi više od 20 tisuća ruskih vojnika, koliko ih se navodno nalazi sa sjeverne strane ove goleme rijeke, ostalo odsječeno. Ukrajinci se očito služe i psihološkim ratovanjem, koje inače igra nezanemarivu ulogu u ovom ratu, pa je tako njihovo ministarstvo obrane u srijedu objavilo videoporuku u kojoj ruskim okupatorima u Hersonu nudi izbor - “ili ćete pobjeći ili ćete umrijeti".

Jučer je osvanula i satelitska snimka prema kojoj se i most kod Nove Kahovke urušio, vjerojatno zbog brojnih ranijih udara HIMARS-a. Pitanje je imaju li Rusi u funkciji više ijedan cestovni most preko Dnjepra.
 

 

Analitičari se uglavnom slažu da je još uvijek prerano govoriti o tome je li protuofenziva uspješna ili je već “neslavno propala”, koliko god nas Moskva pokušavala uvjeriti u ovo potonje. Ruskom narativu uvelike pomaže i takozvana operativna tišina s ukrajinske strane, koja o teritorijalnom napredovanju (ili povlačenju) odbija govoriti iz sigurnosnih razloga. 

Vojni analitičar: Potpuno je besmisleno proglašavati bilo pobjedu bilo poraz

Austrijski vojni analitičar i povjesničar Tom Cooper u svom izvještaju u srijedu na stranici Medium također zaključuje kako je “potpuno besmisleno proglašavati bilo pobjedu bilo poraz”, budući da je “premalo toga poznato, borbe se vode na previše mjesta i prerano je za zaključiti što Ukrajinci pokušavaju postići”.

A prema njegovom jučerašnjem izvještaju, Rusi i dalje drže pozicije na sjeverozapadnoj strani fronte, ali njihova linija obrane uz Dnjepar se urušila, a Ukrajinci su gotovo ili potpuno oslobodili mjesta Zolota Balka, Mihalivka, Novovoznesenske, Andrijivka, Lozov, Suhoj Stavok, Kostromka, Bruskinske, Zeleni Haj, Ternovi Podi, Barvinok, Pravdina i Tomina Balka.

I britansko ministarstvo obrane u svojim nedavnim izvještajima ističe da su ukrajinske snage iskoristile “relativno tanke (linije) ruske obrane” te da su "vjerojatno postigle određeni stupanj taktičkog iznenađenja; iskorištavajući lošu logistiku, administraciju i vodstvo u ruskim oružanim snagama".

A iako ruski vojni blogeri ovih dana uglavnom ponavljaju tvrdnje Kremlja o katastrofalnim gubicima koje su Ukrajinci navodno pretrpjeli, neki od njih priznaju i ruske gubitke, pa i proboje kroz ruske obrambene linije. 

Tako je Grey Zone, kanal na Telegramu koji je povezan s notornom plaćeničkom skupinom Wagner i koji prati više od 250 tisuća ljudi, u utorak podijelio svjedočanstvo prema kojem je jedinica ruskih komandosa i padobranaca upala u ukrajinsku zasjedu, zbog čega su se nakon kraće borbe morali raspršiti i pobjeći. Zanimljivo je i da autor otvoreno ismijava procjenu ruskog ministarstva obrane o čak 1200 ubijenih ukrajinskih vojnika i “suludom broju uništenih borbenih vozila”.

Ruski vojni kanal priznao dubok prodor Ukrajinaca

Još jedan popularni ruski kanal vojne tematike na Telegramu, Rybar, u srijedu je objavio kartu bojišta na kojoj su ukrajinske snage prodrle duboko u ruski teritorij iza netom oslobođenog sela Suhoj Stavok i došle sve do ceste T2207, koja povezuje selo Davidiv Brid, koji je na prvoj crti, s gradom Nova Kahovka. Priznao je i da su izgubili barem 70% naselja Visokopilja. 

Rybar je, međutim, u međuvremenu objavio da su ruske snage uništile sve ukrajinske pontonske mostove preko rijeke Ingulec i da su one sada odsječene od svoje pozadine. Za to zasad nema neovisne potvrde.

Institut za ratne studije (ISW) također upozorava da vojne operacije poput ove protuofenzive ne uspijevaju ni propadaju u danu ili tjedan dana te prenosi izvještaje ruskih - ne ukrajinskih - vojnih blogera prema kojima su ukrajinske snage nastavile s napadima u najmanje četiri smjera u Hersonskoj oblasti: zapadno od Visokopilije, južno od granice Hersonske i Dnjepropetrovske oblasti, sjeveroistočno od ukrajinskog mosta preko rijeke Inhulec oko Snihurivke te sjeverno od grada Hersona.

Rusi tvrde da je elitna ukrajinska brigada uništena, u Zakarpatiji dan žalosti

Kako to Svakako se može vidjeti mnoštvo snimki zarobljenih i uništenih ukrajinskih tenkova, artiljerije i oklopnih vozila.Snimke s jedne i s druge strane uglavnom je nemoguće neovisno potvrditi.

Međutim, ruski izvori tvrde da je elitna 128. planinska brigada desetkovana u napadu i prenose izjavu guvernera njihove matične Zakarpatske oblasti prema kojoj je u petak proglašen dan žalosti u toj regiji na krajnjem zapadu zemlje, za pale pripadnike ove brigade. Rusi s vidnom dozom likovanja govore i o bolnicama u Mikolajivu i Odesi koje su navodno pune ranjenika. 

Upozoravamo čitatelje da je sljedeća snimka uznemirujuća!

Iako ruski izvori predvidljivo preuveličavaju ukrajinske gubitke, to ne znači da oni nisu visoki. Pantelis Boubouras, grčki počasni konzul u Hersonu koji je trenutno u Odesi, ovako je rezimirao situaciju za Al Jazeeru: “Sela duž prve crte - Ukrajinci su ih lako probili. Na drugoj liniji obrane prolivena je krv. Čuo sam da je [ubijeno] 1000 Ukrajinaca i 1500 Rusa. Druga linija ne pada lako. Ima 25.000-30.000 vojnika, ondje su pet mjeseci, vrlo su dobro opremljeni i ukopani.”

Pentagon odvratio Ukrajince od veće ofenzive

Ukrajinska akcija očito je ograničenog opsega, što je, prema pisanju CNN-a, bilo na izričitu preporuku Pentagona. Sasvim je moguće da je pokrenuta prerano i da, bez brojčane nadmoći, bez superiornosti u topničkoj vatrenoj moći i bez dovoljne zračne podrške te uz nedostatak koji predstavlja ravni teren, neće uspjeti u svom cilju. 

No direktor istraživačkog programa u Programu ruskih studija u američkom institutu CNA Michael Kofman u podcastu specijalizirane stranice War on the Rocks ocjenjuje da se Ukrajinci “možda ne planiraju nužno boriti za grad Herson, nego staviti ruske snage u neodrživ položaj i prisiliti ih na povlačenje preko rijeke".

"Ovo je vjerojatno najpametniji pristup koji je Ukrajina mogla poduzeti, umjesto mnogo veće, hrabrije ofenzive. To bi bilo puno riskantnije”, dodaje Kofman.

S druge strane, jasno je da vrijeme nije na ukrajinskoj strani jer kako se zima bliži, razbijanje pat-pozicije na bojištu bit će sve teže, a pritisak za sklapanje primirja koje bi ostavilo više od petine njihovog teritorija pod ruskom okupacijom sve jači. Ne postignu li ikakav konkretan uspjeh u sljedećim danima ili tjednima, najave iz Kijeva o oslobođenju cijele Ukrajine ostat će samo naivna nada.

Pročitajte više