Rusi tvrde da imaju tajne ukrajinske dokumente: "Planiraju napad, sve su opisali"

Na karti su označene cijele regije Lugansk i Donjeck Foto: Index

MINISTARSTVO obrane Rusije objavilo je da je došlo u posjed ukrajinskih dokumenata o planu napada na Donbas.

"Dokumenti Nacionalne garde Ukrajine koji potvrđuju pripremu Kijeva za ofenzivnu operaciju u Donbasu u ožujku došli su u posjed ruske vojske", rekao je novinarima predstavnik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov. 

 

Konašenkov tvrdi da ovi dokumenti "potvrđuju tajnu pripremu kijevskog režima za ofenzivnu operaciju u Donbasu u ožujku 2022. godine". Rusko ministarstvo objavilo je šest stranica dokumenata.

"Ministarstvo obrane dobro pamti izjave rukovodstva kijevskog režima o navodnom odsustvu bilo kakvih planova za oružano zauzimanje Luganske i Donjecke Narodne Republike. Međutim, originali tajnih vojnih dokumenata Nacionalne garde Ukrajine jasno dokazuju da su ove izjave lažne", rekao je Konašenkov.

Kaže da je u dokumentu detaljno opisan plan za pripremu jedne od udarnih grupa za ofenzivne akcije u Donbasu.

Putin priznao separatističke regije

Reuters navodi kako nije mogao neovisno provjeriti autentičnost dokumenata, koji su napisani na ukrajinskom i u kojima se, kako se čini, opisuju pripreme za borbu taktičkih vojnih jedinica.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca priznao kao neovisne tzv. Donecku Narodnu Republiku i Narodnu Republiku Luhansk, samoprozvane države na istoku Ukrajine koje Rusija podržava.

Odmah potom uveo je vojne trupe u te dvije regije, netom prije nego je izvršio invaziju na Ukrajinu.

Pročitajte više