Rusi tvrde da napreduju na istoku Ukrajine

Ilustracija: EPA

RUSKE snage objavile su da su postigle napredak na istoku Ukrajine, najveći posljednjih mjeseci, nakon nemilosrdnih borbi koje su pokazale da Moskva želi postići uspjeh na bojištu unatoč velikim gubicima. Upravitelj dijelova Donjecka koje kontroliraju Rusi, Denis Pušilin, rekao je da su ruski vojnici zauzeli Vuhledar, grad u kojem se nalazi rudnik ugljena, a čije su ruševine ukrajinsko uporište od početka rata.

Dan prije, čelnik ruskih plaćenika Wagnera rekao je da su zauzeli Blahodatne, selo sjeverno od Bahmuta, grada koji je u fokusu ruskih napada već mjesecima.

Kijev je rekao da je odbio napade na Blahodatne i Vuhledar, a Reuters nije mogao potvrditi kakva je ondje situacija. No lokacije borbi ukazuju na očito, premda postupno, rusko napredovanje nakon gotovo dva mjeseca tijekom kojih su linije bojišnice bile uglavnom zamrznute.

"Situacija je jako teška. Bahmut, Vuhledar i drugi sektor Donjecke oblasti pod stalnim su ruskim napadima", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u videoporuci kasno sinoć. "Neprijatelj ne broji svoje ljude i unatoč mnogobrojnim žrtvama održava visok intenzitet napada."

"Rusija želi da se rat otegne i želi iscrpiti naše snage"

Vuhledar se nalazi južno od Bahmuta, u blizini mjesta gdje istočna bojišnica štiti željezničke pruge koje kontroliraju Rusi, a koje služe za opskrbu ruskih snaga na jugu Ukrajine. Mikola Salamaha, ukrajinski pukovnik i vojni analitičar, rekao je za ukrajinski Radio NV da ruski napadi ondje imaju veliku cijenu. 

"Grad se nalazi na uzvisini i ondje je uspostavljeno snažno obrambeno središte", rekao je. "Ponavlja se situacija iz Bahmuta - val za valom ruskih vojnika slomljen ukrajinskim oružanim snagama."  Zelenski je poručio da Zapad mora ubrzati isporuku obećanog oružja kako bi Ukrajina mogla nastaviti s protunapadima.

"Rusija želi da se rat otegne i želi iscrpiti naše snage", rekao je. "Stoga vrijeme mora biti naše oružje."

Institut za ratne studije objavio je u ponedjeljak da je glavni razlog zašto je napredovanje Kijeva od studenoga zaustavljeno to što Zapad nije isporučio potrebnu opremu. To je omogućilo Rusiji da izvrši pritisak na Bahmut i utvrdi bojišnicu u očekivanju budućeg ukrajinskog protunapada.

Pročitajte više

 

Pročitajte više