Rusi Vijetnamu isporučili i drugi ratni brod

Foto:

VIJETNAM je preuzeo drugi ratni brod koji su za tu državu izgradili Rusi, piše agencija AP.

Fregata klase "Gepard", najmoderniji vijetnamski ratni brod s projektilima za navođenje, u mornaričku ratnu luku u središnjem Vijetnamu dostavljena je u ponedjeljak, prenijele su tamošnje novine Than Nien, te su u svom tekstu citirale mornaričkog zapovjednika Nguyena Van Hiena koji je naveo kako preuzimanje fregate označava novi razvoj u poboljšanju obrambenih snaga, kao i napredak u sposobnosti obrane vijetnamskog morskog suvereniteta.

Prvi brod Vijetnamu je isporučen u ožujku, a ova će država jugoistočne Azije od Rusa kupiti i 6 dizelsko-električkih "Projekt 636" podmornica, ukupne vrijednosti od dvije milijarde dolara. Prva podmornica trebala bi biti isporučena za tri godine.

Vijetnam svoju mornaričku ratnu flotu obogaćuje u jeku rastućih tenzija u odnosu sa kineskim vlastima. Uzrok spora između ove dvije komunističke zemlje je otočje koje se nalazi u Južnom kineskom moru. I Kina i Vijetnam, zajedno s vlastima još nekih azijskih zemalja svojataju otočni lanac za koji se vjeruje da je bogat prirodnim izvorima.

Pročitajte više