Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"

Foto: EPA

Snage Vladimira Putina dodatno su napredovale na najmanje tri lokacije duž istočnog fronta u Ukrajini – uključujući prvi put u nekoliko mjeseci napredovanje u sjevernoj regiji Harkiv. Ruska taktička napredovanja sada su svakodnevna i odražavaju novi tempo na bojnom polju nakon pada industrijskog grada Avdijivke u veljači.

Dobici su općenito skromni, od nekoliko stotina metara teritorija do možda najviše jednog kilometra, ali obično se odvijaju na nekoliko lokacija odjednom. U međuvremenu, gubici Ukrajine popraćeni su kritikama utjecajnih vojnih blogera i analitičara s bojnog polja.

Jedan od glavnih napora Rusije je u Donjeckoj regiji. Ukrajinska skupina za promatranje DeepState, koja ažurira dnevne promjene na položajima na bojišnici, pokazuje kako se ruske snage guraju naprijed na osam različitih lokacija duž 20-25 kilometara linije bojišnice u razdoblju od 24 sata.

Ukrajinski zapovjednik potvrdio rusko napredovanje

Vojni blogeri s obje strane izvijestili su da su ruske snage prešle vodeni tok i preuzele kontrolu nad naseljima Semenivka i Berdiči, što je zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Siriski jučer potvrdio u objavi na Telegramu. Rusija je rasporedila do četiri brigade u ofenzivnim operacijama u tom području, rekao je Siriski.

Nekoliko kilometara sjevernije, Solovjove je također navodno u ruskim rukama, kao i maleno naselje Keramik, barem djelomično. "Povlačenje u operativnoj zoni Donjecka se nastavlja", napisao je ukrajinski vojni bloger Mirošnjikov.

Bijesne borbe

Nešto južnije, ruske snage također napreduju u industrijskom gradu Krasnohorivki, ulazeći s juga i istoka.

Zabilježene su žestoke borbe oko velike gradske tvornice opeke. Jedan ruski vojni bloger napisao je o važnosti bitke: "Oslobađanje tvornice vatrostalnih materijala zapravo bi značilo pad utvrde Krasnohorivka jer su sjeverni rubovi naselja privatne zgrade koje će biti preteško obraniti i bitka će biti izgubljena."

Na drugom mjestu, oko 180 kilometara sjeverno, ruske su snage također postigle prve uspjehe u gotovo tri mjeseca duž tog dijela bojišnice, koja presijeca Harkivsku regiju.

Glasnogovornik ukrajinske vojske opisao je kako su tamošnje ruske snage postale "znatno aktivnije" tijekom proteklog dana, dok je DeepState procijenio rusko napredovanje između jednog i dva kilometra u selu Kislivka. Linije bojišnice u ovoj regiji bile su među najstabilnijima otkako je Ukrajina ponovno zauzela veliki dio teritorija u regiji Harkiv u kasno ljeto 2022.

Kritika vojnih komunikacija: "Skriva se pravo stanje na bojištu"

S povlačenjem i gubicima koji se gomilaju, vojni blogeri poput Mirošnjikova i stranice DeepState počeli su žestoko kritizirati način kako vrh ukrajinske vojske komunicira i objavljuje informacije s bojišta.

DeepState je u objavi na Telegramu objavio eksplicitnu snimku ruskog vojnika koji je ubijen u napadu dronom u selu Solovjove – ali je isječak iskoristio kako bi ustvrdio da izolirani incidenti mogu prikriti širu sliku. "Možete sa zadovoljstvom gledati snimku ruskog vojnika rastrganog na komade", napisao je DeepState, "ali u blizini je još jedna lokacija koja zahtijeva pažnju: Moskovljani se mirno kreću po selu, držeći ga pod kontrolom. Ukrajinske obrambene snage im nanose štetu, može se ponoviti milijardu puta na nacionalnoj televiziji da je dvije trećine sela pod kontrolom ukrajinske vojske, ali slika stvarnosti je potpuno drugačija."

Procjenu da je dvije trećine sela Solovjove pod ukrajinskom kontrolom iznio je Nazar Vološin, glasnogovornik operativno-strateške skupine Hortitsija, na ukrajinskoj televiziji u subotu. Obližnje Očeretine također je još uvijek pod kontrolom Ukrajine, rekao je.

DeepState ocjenjuje da ruske trupe već najmanje tri dana kontroliraju središte sela Očeretine, uključujući i željezničku stanicu. "Dolazi do dinamične promjene situacije, neke pozicije mijenjaju se nekoliko puta dnevno, što dovodi do dvosmislenog shvaćanja situacije", odgovorio je na te tvrdnje zapovjednik ukrajinske vojske Siriski.

Također je priznao da se cjelokupna situacija u Ukrajini pogoršala. "Situacija na frontu je eskalirala. Pokušavajući preuzeti stratešku inicijativu i probiti liniju bojišnice, neprijatelj je koncentrirao svoje glavne napore u nekoliko smjerova, stvarajući značajnu prednost u snagama i sredstvima", dodao je.

Početak velike ofenzive

Mnogi zapadni analitičari, zajedno s ukrajinskim dužnosnicima, vide trenutni ubrzani tempo Rusije kao početak velike ofenzive koja bi ovog proljeća trebala postići vrhunac. Također se pretpostavlja da Moskva želi iskoristiti svoju značajnu prednost u municiji prije nego što američka pomoć, koja je prošli tjedan dobila zeleno svjetlo, stigne na bojišnicu.

Institut za proučavanje rata (ISW) procjenjuje da će za Ukrajinu biti još kratkoročnih neuspjeha, ali bez većih strateških poraza.

"Ruske snage će vjerojatno ostvariti značajne taktičke dobitke u nadolazećim tjednima dok Ukrajina čeka da američka sigurnosna pomoć stigne na front, ali je malo vjerojatno da će nadvladati ukrajinsku obranu", piše ISW.

Druga velika kvantitativna slabost Ukrajine je ljudstvo. Novi zakon o mobilizaciji stupa na snagu sljedećeg mjeseca, a očekuje se da će poboljšati procese novačenja. No, sve se glasnije spominje i mogućnost da će Rusija mobilizirati još stotine tisuća vojnika.

Pročitajte više