Rusija bi mogla napasti terorističke baze u inozemstvu

RUSIJA bi mogla preventivno napasti terorističke baze u cijelome svijetu, rekao je u petak u Moskvi ministar obrane Sergej Ivanov, dodajući da je u tom kontekstu "isključena samo uporaba nuklearnog oružja".

"Ne isključujemo preventivne napade na terorističke baze u bilo kojem dijelu svijeta", rekao je Ivanov govoreći inozemnim vojnim atašeima akreditiranim u Moskvi.

"Isključena je samo uporaba nuklearnog oružja", dodao je objašnjavajući kako nema namjeru unaprijed otkriti mete takvih preventivnih napada.

Ivanov je naglasio da nije Rusija "izmislila preventivne napade" te da su prethodni bili "u Iraku i Afganistanu", misleći pritom na američke operacije u tim zemljama.

Usto, otkrio je da postoje "zakonski temelji" za takve napade, pozivajući se na rezoluciju 1566 Vijeća sigurnosti UN-a kojom se sve zemlje u svijetu poziva da spriječe teroristički napad, odnosno, kazne teroriste.

U ponedjeljak su izvori bliski glavnom stožeru ruskoga zrakoplovstva, kako je prenio Itar-Tass, podsjetili na mogućnost napada na terorističke baze, uključujući i one u inozemstvu, preciznim krstarećim raketama s konvencionalnim glavama dometa više od 3.000 kilometara.

Nijedan dužnosnik ruske vojske nije naveo u kojoj se zemlji nalaze teroristi koji bi mogli biti meta takvoga napada.

Pročitajte više