Rusija htjela zamijeniti bivšeg američkog marinca za špijuna zatvorenog u Njemačkoj?

Foto: EPA

ZA PUŠTANJE američkog marinca Paula Whelana Rusija zahtijeva da bivši pukovnik iz ruske obavještajne službe Vadim Krasikov bude pušten na slobodu, piše CNN.

U četvrtak, tijekom razmjene zatvorenika između SAD-a i Rusije, Rusija uz košarkašicu Brittney Griner nije htjela pustiti Whelana. SAD je u toj razmjeni Rusiji vratio trgovca oružjem Viktora Bouta.

Ruski špijun Krasikov u Njemačkoj služi doživotnu kaznu zbog ubojstva i zato SAD nije mogao udovoljiti zahtjevu Rusije. On je 2018. u Berlinu usred dana ubio gruzijskog državljanina.

SAD nije uspio osigurati puštanje špijuna

CNN je prvi put ekskluzivno u kolovozu izvijestio da su Rusi zatražili da se Krasikov oslobodi zajedno s Boutom, koji je služio 25-godišnju kaznu u SAD-u. Viši izvor iz njemačke vlade je ranije ove godine rekao CNN-u da su se američki dužnosnici raspitivali u Njemačkoj je li zemlja možda voljna uključiti Krasikova u razmjenu zatvorenika s Rusima.

Njemačka vlada nije bila voljna ozbiljno razmotriti uključivanje Krasikova u razmjenu zatvorenika, rekao je izvor CNN-a. SAD je Rusima dao nekoliko drugih ponuda kako bi ih natjerao da pristanu uključiti Whelana u razmjenu. Među imenima koja je SAD nudio bio je Aleksander Vinik, Rus izručen SAD-u u kolovozu zbog optužbi za hakiranje, pranje novca i iznudu.

SAD je također ponudio razmjenu Romana Selezneva, osuđenog ruskog kibernetičkog kriminalca koji trenutno služi 14-godišnju kaznu u SAD-u, rekli su izvori.

 

 

Pročitajte više