Rusija: Nastavit ćemo obavještavati SAD o svojim nuklearnim aktivnostima

Foto: EPA

RUSIJA će nastaviti obavještavati Sjedinjene Države o svojim raketnim pokusima unatoč suspenziji sudjelovanja u sporazumu o ograničenju i kontroli nuklearnog oružja New START, pojasnio je danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenosi ruska novinska agencija TASS, 

Podsjetimo, Rjabkov je jučer rekao da su obustavljene sve vrste obavještavanja između Rusije i Sjedinjenih Država prema sporazumu New START, na što je reagirao SAD i naveo kako nije primio nikakvu obavijest od Moskve koja ukazuje na promjenu u informiranju o nuklearnim pokusima. 

"Rusija će nastaviti dobrovoljno slati obavijesti" 

Rjabkov je zatim pojasnio situaciju i rekao novinarima da će Rusija dobrovoljno nastaviti obavještavati SAD o lansiranju projektila, mada to više nije dužna napraviti. 

"S političke i pravne točke gledišta, situacija je takva da smo obustavili sve vrste razmjene informacija, kao i druge elemente verifikacijskih aktivnosti u skladu sa START-om. No, kako je najavljeno još u veljači, Rusija će se nastaviti na dobrovoljnoj osnovi pridržavati središnjih kvantitativnih ograničenja utvrđenih u ugovoru START, a također će nastaviti provoditi sporazum iz 1988. o razmjeni obavijesti o lansiranju projektila", rekao je Rjabkov. 

Sporazum New START su 2010. potpisali bivši predsjednici Obama i Medvedev. Na snagu je stupio u veljači 2011. i trebao je trajati sve do veljače 2026. Njime su se SAD i Rusija obvezali da na kopnu i podmornicama neće imati više od 700 interkontinentalnih balističkih projektila te da na njima i strateškim bombarderima neće imati više od 1550 nuklearnih bojnih glava. 

Pročitajte više