Rusija objavila tajne arhive o pokolju poljskih časnika u Katinu 1940. godine

RUSKI državni arhiv je objavio dosad tajne arhive o pokolju poljskih časnika i drugih u Katinu 1940. godine kojega je skrivila tajna sovjetska služba. Objavu arhive je naredio ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev.

Prema pisanju AFP-a, radi se o objavi "paketa broj 1" s kojega je oznaka "Tajno" maknuta u devedesetim godinama prošloga stoljeća, ali su mu pristup imali samo izabrani znanstvenici. Od danas su ti podaci objavljeni na internetskim stranicama ruskoga državnoga arhiva.

Staljinova vojska ustrijelila 20.000 Poljaka

Objavu arhive o Katinu je Poljska od Rusije zahtijevala već dugi niz godina, a o tome su na komemoraciji početkom travnja razgovarali i premijeri Poljske i Rusije, Donald Tusk i Vladimir Putin. Ubrzanju objave je vjerojatno pridonijela i avionska nesreća poljskoga državnoga vrha s predsjednikom Lechom Kaczynskim koji su stradali putujući upravo u Katin.

Katinska šuma, koja se nalazi na zapadu Rusije, ponovo je ispisala stranicu u povijesti poljskoga naroda nedavnom nesrećom. Prvi put se to dogodilo početkom Drugoga svjetskog rata kad je Staljinova tajna policija NKVD strijeljanjem ubila oko 20.000 poljskih časnika, članova pričuvnog sastava, policajaca i intelektualaca. Nova tragedija vezana uz Katin je pogibija poljskoga državnoga vrha koji je putovao na komemoraciju povodom 70. obljetnice katinskoga pokolja.

Ubijeni većinom časnici i intelektualci

Objavljena arhiva je dokument nastao na podlozi saslušanja svih kasnije ustrijeljenih. Dostup do njih je povjesničarima omogućio sastavljanje potpunog popisa žrtava, a rodbini je objasnilo dragocjen pogled na zadnje dane života svojih najbližih.

Do pokolja u Katinu je došlo između 3. travnja i 19. svibnja na području koje je, nakon istovremenog napada Njemačke i Rusije na Poljsku, zauzela Crvena armija. Staljinovom naredbom, Crvena armija je ustrijelila između 14.000 i 28.000 poljskih ratnih zarobljenika, većinom časnika i intelektualaca.

Gorbačov prvi priznao rusku odgovornost za pokolj

Sovjetski Savez je pokolj u Katinu negirao i pripisivao ga nacistima, iako su dokazi govorili suprotno. Do Staljinove smrti 1953. godine su u zatvoru završili mnogi Poljaci koji su za Katin krivili Sovjetski Savez. Situacija se promijenila tek krajem 80-ih godina kad je posljednji sovjetski vođa, Mihail Gorbačov, priznao sovjetsku odgovornost za zločin.

Putin je dolaskom na obilježavanje sjećanja na žrtve Katina bio prvi ruski vođa koji je ondje došao. Ipak, Putin se nije ispričao za katinsku tragediju.

Pročitajte više