Rusija opovrgla da će torpedirati rezoluciju UN o Iraku

SERGEJ LAVROV je demantirao najave da će Rusija vetom u Vijeću sigurnosti UN-a spriječiti rezoluciju o produžetku ostanka stranih trupa u Iraku.

Ruski šef diplomacije je takve najave nazvao "provokacijama", odnosno izjave o tome da je Rusija za hitno povlačenje strane vojske iz Iraka. Prema njegovim riječima "šire se glasine o tome" da će Rusija uložiti veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se produžava pravni okvir za nazočnost američkih i savezničkih trupa u toj bliskoistočnoj zemlji, odnosno da će se to dogoditi ukoliko do kraja godine Irak sa SAD ne sklopi odgovarajući sporazum o produžetku misije.

Lavrov tvrdi kako je njegova vlada uvjerila Iračane da je u pitanju provokacija sa ciljem da se "iračkom rukovodstvu zavrće ruka" te tako primora potpisivanje sporazuma "koji bi u suštini ignorirao legalne zahtjeve Iraka" za "sudskom nadležnošću nad pripadnicima strane vojske", prenosi agencija RIA Novosti.

Lavrov, koji se nalazi u posjeti Armeniji, rekao je kako će Rusija podržati obraćanje Iraka Vijeću sigurnosti UN o produžetku boravka međunarodnih snaga u toj zemlji.

"Ako vlada Iraka zatraži produženje mandata tih oružanih snaga, Rusija će, naravno, to podržati", rekao je Lavrov.

R.R.
Foto: AFP

Pročitajte više