Rusija: Ukrajina je digla u zrak važan plinovod

Ilustracija: EPA

RUSIJA je danas optužila Ukrajinu da je u terorističkoj akciji digla u zrak cjevovod, koji ruski grad Toljati povezuje s ukrajinskom lukom Odesom, za izvoz amonijaka i gnojiva koji je u veljači 2022. zatvoren, ali je Moskva tražila da se ponovno otvori. "Ukrajinska diverzantska skupina eksplozijom je digla u zrak cjevovod amonijaka između Toljatija i Odese, dug oko 2400 kilometara", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Cjevovod omogućavao Rusiji da izveze amonijak u EU

Eksplozija se dogodila u ponedjeljak navečer blizu Masjutivke, zaselka pod kontrolom ruskih snaga u Harkivskoj oblasti (sjeveroistok Ukrajine), koji je ukrajinska vojska gotovo potpuno oslobodila u jesen 2022., navodi isti izvor. "Nekoliko civila je ranjeno. Pružena im je potrebna medicinska pomoć", dodaje se u priopćenju.

Cjevovod koji ruski grad Toljati, na Volgi, povezuje s Odesom, najvažnijom ukrajinskom lukom na Crnom moru, omogućavao je Rusiji da uglavnom u Europsku uniju izveze više od 2.5 milijuna tona amonijaka godišnje, glavnog sastojka umjetnog gnojiva.

Koristio se za izvoz proizvoda kemijske tvornice u Toljatiju, najvećeg proizvođača amonijaka u Rusiji i jednog od najvećih u svijetu. Cjevovod, izgrađen krajem 1970-ih, prestao je raditi na početku ruske ofenzive u Ukrajini u veljači prošle godine.

Zaharova: Ovaj cjevovod amonijaka bitan je za prehrambenu sigurnost u svijetu

Njegovo ponovno puštanje u rad, koje je Rusija tražila, dio je pregovora o izvozu žitarica u kojima je sudjelovao UN, a omogućio je izvoz milijuna tona ukrajinskog žita. "Ovaj cjevovod amonijaka bitan je za prehrambenu sigurnost u svijetu", rekla je danas glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova na tiskovnoj konferenciji.

Optužila je Ukrajinu da je zadala težak udarac UN-ovim naporima u borbi protiv gladi. "Jedino kijevski režim nema interesa od ponovnog puštanja cjevovoda amonijaka", rekla je Zaharova. Ona je dodala da će za popravak oštećenog cjevovoda biti potreban jedan do tri mjeseca. Ugovor o izvozu žitarica potpisali su 22. srpnja prošle godine UN, Ukrajina, Rusija i Turska.

Taj je ugovor omogućio izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, a produljen je u svibnju za dva mjeseca, do 17. srpnja, dok Moskva traži jamstva za dio ugovora koji se odnosi na izvoz njezinog umjetnog gnojiva.

Pročitajte više