Rusija ostavlja ukrajinske mornare u zatvoru

Foto: EPA

MOSKOVSKI sud naredio je da se prva šestorica od 24 ukrajinska mornara koje je Rusija uhvatila prošle godine blizu krimske obale, zadrže u predistražnom zatvoru još tri mjeseca.

O preostalim mornarima sud će odlučiti kasnije tijekom dana.

Ruska mornarica je 25. studenoga 2018. uz pucnjavu zaustavila tri ukrajinska ratna broda s 24 mornara, pri čemu su trojica ranjena, a brodovi su zaplijenjeni. Incident se dogodio u Crnom moru kada su brodovi pokušali ući u Azovsko more kroz Kerčka vrata.

Rusija ih je optužila da su ilegalno ušli u ruske teritorijalne vode i mornari su pritvoreni na Krimu i zatim prebačeni u Moskvu. Iako su joj upućeni međunarodni pozivi da ih oslobodi, Rusija je nekoliko puta potvrdila da će im suditi.

To je prvi otvoreni vojni sukob Moskve i Kijeva nakon pripojenja Krima 2014. i početka oružanog sukoba na istoku Ukrajine između vladinih snaga i proruskih separatista u kojem je poginulo više od 10.000 osoba.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u lipnju da sudbina ukrajinskih mornara mora biti povezana s oslobađanjem ruskih građana koje drži Ukrajina.

Međunarodni sud za pravo mora (ITLOS) rekao je u svibnju da Moskva odmah mora pustiti mornare.

Pročitajte više