Rusija osujetila čečenske planove napada otrovnim sredstvima

Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) priopćila je u četvrtak, četiri dana prije svečanog obilježavanja Dana pobjede u Moskvi na kojem će se okupiti pedesetak svjetskih čelnika, da je osujetila plan čečenskih pobunjenika za provođenje napada otrovnim sredstvima na sjevernom Kavkazu, javila su ruske novinske agencije.

"FSB je dobio informacije o planiranim terorističkim napadima tijekom operacija s ciljem spriječavanja terorističkih aktivnosti u Čečeniji", navodi se u priopćenju FSB-a izdanom u Moskvi koje je prenio Interfax.

"Informacije su provjerene i čini se da je jedan teroristička skupina koja djeluje na teritoriju Ingušetije bila umiješana u pripreme takvih zločina" protiv gradova na sjevernom Kavkazu, navodi se u priopćenju.

"Pobunjenici su planirali primijeniti dvije vrste otrova. Jedan spada u skupinu cijanida. Stručnjaci zasad ne uspijevaju utvrditi koji je drugi otrov", rekao je predstavnik regionalnog operativnog stožera general Ilja Šabalkin, a prenijela je RIA Novosti.

On je dodao da su se ti napadi pripremali po osobnoj naredbi Šamila Basajeva, koji je povezan s al Qaidom.

U odvojenoj operaciji u čečenskom glavnom gradu Groznom zaustavljen je kamion koji je prevozio više od jedne tone eksploziva.

(Hina) xkga ysb

Pročitajte više