Rusija "osvaja" svijet: Trajno stacioniranje ratne mornarice u stranim prijateljskim lukama

VOJNI dužnosnici Ruske federacije prihvatili su plan tamošnje ratne mornarice da se vojni brodovi i podmornice trajno stacioniraju u prijateljskim lukama diljem svijeta.

"Glavni stožer zauzeo je o tome stav te je dao punu podršku mornaričkom zapovjedništvu", izjavio je zamjenik načelnika glavnog stožera ruske vojske Anatolij Nogovicin.

Osim toga, najavio je kako će Rusija o tom planu u skorije vrijeme izravno pregovarati sa stranim vladama, ali nije želio otkriti koje su luke posrijedi.

Podsjećamo, rusko vojno brodovlje već je bilo angažirano protiv somalijskih gusara, na istočnim obalama Afrike, a sudjelovalo je u vojnim vježbama u Latinskoj Americi. Još u kolovozu 2008. godine najavljeno je korištenje sirijskih luka na Sredozemlju, a prije mjesec dana ruski ratni brodovi su patrolirali oko Kube, prvi put nakon 1991. godine.

Na koncu, poznato je da je Rusija u pregovorima o izgradnji stalne ratne luke na Crnom moru, nedaleko od Abhazije, donedavno gruzijskog područja, a danas samostalne države, čiju je suverenost priznala jedino Moskva.

Ig.M.
Foto: RIA novosti

Pročitajte više