Rusija poslala ubojicu u Berlin, ubio je čovjeka usred dana u parku. Izbio je skandal

NJEMAČKO-ruski odnosi su, nakon presude za ubojstvo u berlinskom parku Tiergaten, ponovo napeti. Berlin je odlučio protjerati dvoje ruskih diplomata, a reakcija iz Moskve sigurno neće izostati, piše Deutsche Welle.

Nakon presude za ubojstvo u parku Kleiner Tiergarten u Berlinu njemačka vlada proglasila je dva službenika ruskog veleposlanstva u Njemačkoj "nepoželjnim osobama". Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je to, kako je rekla, priopćila ruskom veleposlaniku Sergeju Nečajevu u prostorijama njenog ministarstva u Berlinu. Nakon takve odluke slijedi protjerivanje tih diplomata.

Sud u Berlinu je prethodno u srijedu (15.12.) 56-godišnjeg optuženika Vadima K. proglasio krivim i osudio na doživotnu zatvorsku kaznu. Sud je dobio informaciju da je optuženik ustvari djelatnik ruske tajne službe FSB i na temelju prikupljenih dokaza zaključio je da je on doputovao u Berlin s lažnim identitetom kako bi izvršio naručeno ubojstvo.

Savezno državno odvjetništvo je tvrdilo da je ubojstvo Zelimkana Kangošvilija, koje se dogodilo u kolovozu 2019. godine, izvršeno po nalogu ruskih "vladinih službi". Predsjednik sudskog vijeća je taj zločin nazvao "državnim terorizmom". Još je moguće pokretanje postupka za reviziju presude.

Naručeno ubojstvo i ruski ubojica

Prije više od dvije godine, 23. kolovoza 2019., u 12 sati, gruzijski državljanin čečenskog porijekla Zelimkan Kangošvili ubijen je usred bijela dana u parku Kleiner Tiergarten u berlinskoj četvrti Moabit. Kangošvili se borio na strani pobunjenika protiv Rusije u Drugom čečenskom ratu. On je u Rusiji bio označen kao terorist i prethodno je u zadnji trenutak izbjegao pokušaj atentata u gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju. I sam predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin ga je nazvao "banditom" i "ubojicom". Kangošvili je potom, preko Ukrajine i Poljske, uspio pobjeći u Njemačku i nastanio se u Berlinu, gdje je živio pod lažnim imenom.

Istog dana kada se dogodilo ubojstvo berlinska policija je uhitila glavnog osumnjičenika - Rusa koji se predstavljao kao Vadim S. Ali ubrzo se pojavila sumnja da to možda nije njegov pravi identitet. Istraživači britanske platforme Bellingcat, zajedno s ruskim i njemačkim kolegama, uspjeli su otkriti da je riječ o Vadimu K. koji je imao brojne veze s ruskim tajnim službama. Jedan zaposlenik Bellingcata bio je ključni svjedok na suđenju u Berlinu. U jesen je još jedan važan svjedok, rođak optuženog iz Ukrajine, potvrdio da se radi o Vadimu K.

"Teško kršenje njemačkih zakona"

Sud je utvrdio da je ubojstvo "izvršeno po nalogu službi Ruske Federacije", istaknula je njemačka ministrica Baerbock. Ovo je "ozbiljno kršenje njemačkih zakona i suvereniteta Savezne Republike Njemačke", rekla je ministrica.

Ona je dan prije donošenja presude obavila telefonski razgovor s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i potvrdila da želi otvorenu i iskrenu razmjenu informacija s Rusijom. "Ona se mora odvijati na temelju međunarodnog prava i međusobnog poštovanja", naglasila je političarka iz stranke Zeleni.

Jasno je, naglasila je, da zločini poput ubojstva u Berlinu teško opterećuju njemačko-ruske odnose. "Savezna vlada će učiniti sve što je nužno za održavanje sigurnosti u Njemačkoj i osiguravanje poštivanja našeg pravnog sustava."

I Rusija najavila reakciju na presudu

Ruski veleposlanik Nečajev je već ranije najavio reakciju na presudu za ubojstvo. No nije iznio nikakve detalje. "Riječ je o očigledno neprijateljskom aktu koji neće ostati bez odgovora", rekao je on. "Ni vrijeme izricanja presude nije odabrano slučajno. Očigledno je da je nekome u interesu da od početaka gurne u drugi plan dijalog između Rusije i nove savezne vlade."

Presuda "nije objektivna, politički je motivirana i ozbiljno opterećujuća za ionako teške njemačko-ruske odnose", rekao je ruski veleposlanik. Optužbu da je Ruska Federacija umiješana u taj čin on je okarakterizirao "apsurdnom".

Njemačka je već nakon prvih rezultata istrage saveznog državnog odvjetnika u ovom slučaju protjerala dva službenika ruskog veleposlanstva.

Sada se čeka naredni potez Moskve.

Pročitajte više