Rusija: Postoji mogućnost razmjene američkog novinara, ali tek nakon što ga osudimo

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je državnoj novinskoj agenciji TASS da postoji mogućnost pokretanja razgovora o razmjeni zatvorenika, koja bi uključivala i novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha (31) nakon što sud izrekne svoju presudu. Dodao je da bi se razgovori o mogućoj razmjeni mogli odvijati putem namjenskog kanala koji su ruske i američke sigurnosne agencije uspostavile u te svrhe.

"Imamo radni kanal koji je korišten u prošlosti za postizanje konkretnih dogovora i ti su dogovori ispunjeni", rekao je Rjabkov, dodavši da nije bilo potrebe za uključivanjem bilo koje treće zemlje.

Međutim, naglasio je da će Moskva pregovarati o mogućoj razmjeni zarobljenika nakon što sud donese presudu u slučaju špijunaže protiv Gershkovicha. U prosincu je američka košarkaška zvijezda Brittney Griner oslobođena nakon 10 mjeseci iza rešetaka u zamjenu za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

Blinken pozvao na hitno oslobođenje

Još jedan Amerikanac, izvršni direktor korporativne sigurnosti u Michiganu Paul Whelan, nalazi se u ruskom zatvoru od prosinca 2018. godine, pod optužbama za špijunažu koje su njegova obitelj i američka vlada nazvali neutemeljenima.

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je ranije ovog mjeseca svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova da odmah osigura oslobađanje i Gershkovicha i Whelana.

Ruska Federalna služba sigurnosti uhitila je Gershkovicha u Jekaterinburgu, četvrtom po veličini gradu u Rusiji, 29. ožujka. On je prvi američki dopisnik od Hladnog rata koji je pritvoren u Rusiji zbog navodne špijunaže.

Rusija: Uhvaćen je na djelu

FSB je Gershkovicha optužio da je pokušao doći do povjerljivih podataka o ruskoj tvornici oružja. I američka vlada i Wall Street Journal oštro su odbacili ruske navode da je Gershkovich špijun. U ponedjeljak je američka vlada proglasila Gershkovicha "nepravedno pritvorenim", što znači da određeni ured State Departmenta preuzima vodstvo u traženju njegovog oslobađanja.

U četvrtak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponovio tvrdnju Moskve da je Gershkovich uhvaćen na djelu, a opovrgnuo je izvješća da je Vladimir Putin osobno odobrio njegovo uhićenje. "To nije predsjednikov prerogativ. Sve je na specijalnim službama koje rade svoj posao", rekao je Peskov u telefonskom razgovoru s novinarima.

Pročitajte više