Rusija preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a. Ukrajinci nezadovoljni

Ilustracija: EPA

RUSIJA je preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a usprkos ukrajinskom apelu članovima da blokiraju rusko preuzimanje, piše u subotu BBC. Svaka od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a po rotacijskom principu preuzima predsjedanje na mjesec dana. Kada je Rusija zadnji put presjedala Vijećem sigurnosti, u veljači 2022., započela je invaziju na Ukrajinu.

To znači da Vijeće sigurnosti vodi država za čijim je predsjednikom raspisana međunarodna tjeralica zbog navodnih ratnih zločina. Međunarodni kazneni sud, koji nije institucija UN-a, izdao je tjeralicu za Vladimirom Putinom prošloga mjeseca. Usprkos ukrajinskim prigovorima, SAD je poručio da neće blokirati Rusiju, stalnu članicu Vijeća sigurnosti, u preuzimanju predsjedanja.

Rusi najavili raspravu o kontroli naoružanja

Stalne članice Vijeća sigurnosti su SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija. Funkcija je uglavnom proceduralna, ali ruski veleposlanik pri UN-u Vasilj Nebenzija rekao je ruskoj novinskoj agenciji TASS da planira organizirati nekoliko rasprava, uključujući onu o kontroli naoružanja.

Kazao je da će raspravljati o "novom svjetskom poretku" koji će "zamijeniti unipolarni". Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ocijenio je kako je rusko presjedanje "najgora prvotravanjska šala ikada" i "snažni podsjetnik da nešto nije u redu s načinom funkcioniranja međunarodne sigurnosne arhitekture".

Zelenski pozvao na izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak poručio je kako je riječ o "još jednom silovanju međunarodnog prava... Entitet koji vodi agresivni rat, krši norme humanitarnog i međunarodnog prava, uništava povelje UN-a, negira nuklearnu sigurnost, ne može predvoditi ključno svjetsko sigurnosno tijelo".

Predsjednik Volodimir Zelenski prošle je godine kazao da Vijeće sigurnosti treba reformirati ili rasformirati, optuživši to tijelo da nije poduzelo dovoljno koraka za sprječavanje ruske invazije. Također je pozvao na izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti.

Pročitajte više

 

Pročitajte više