Rusija protjerala sedam diplomata iz Slovačke, Litve, Latvije i Estonije

Ilustracija: EPA

RUSKO Ministarstvo vanjskih poslova danas je naredilo protjerivanje sedam diplomata iz predstavništava Slovačke, Litve, Latvije i Estonije, kao odgovor na protjerivanje ruskih izaslanika.

Tri slovačka diplomata, dvoje diplomata Litve te po jedan izaslanik Latvije i Estonije imaju tjedan dana da napuste Rusiju, doznaje se iz priopćenja Ministarstva.

Rusija je četiri zemlje optužila za "lažnu solidarnost" s Češkom, koja je prošli tjedan naredila većem dijelu osoblja ruskog veleposlanstva u Pragu da napusti zemlju, optužujući ruske špijune da stoje iza eksplozije skladišta streljiva 2014.

Rusija je te optužbe odbacila, opisavši ih kao "apsurdne".

Češka je čak i imenovala dvoje osumnjičenih za povezanost s tom eksplozijom, Ruslana Boširova i Aleksandra Petrova, koji su navodno pripadnici elitne jedinice 29155 ruske vojne obavještajne službe GRU.

Odnosi Moskve i Praga na najnižoj su razini od završetka komunističke ere 1989.

Velika Britanija optužila je u odsutnosti spomenuti dvojac za pokušaj ubojstva nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri nervnim otrovom novičokom u engleskom gradu Salisburyju 2018.

Rusija niječe umiješanost u taj incident.

Pročitajte više