Rusija se i dalje bori s požarima, Medvjedev proglasio izvanredno stanje

RUSIJA se i dalje bori sa stotinama katastrofalnih požara koji, potaknuti ekstremno visokim temperaturama, danima haraju cijelim teritorijem zemlje, odnoseći desetke tisuća hektara šume i obradivih površina, ali i ljudske živote i kuće.

Kako prenose ruski mediji, gusti dim prekriva čitava područja u Rusiji, uključujući i glavni grad Moskvu, a u područjima najgore pogođenima požarima stanovništvo se suočava i s prometnim problemima, jer su neke od državnih cesta koje vode u ugrožena područja potpuno blokirane, a ostale su prekrivene gustim dimom koji značajno usporava promet.

Vatrena stihija do sada odnijela 40 života

Ruski premijer Vladimir Putin zatražio je od lokalnih guvernera da zabrane posjet turistima u područja pogođena požarima kako bi se izbjegle dodatne ljudske žrtve, a predsjednik Dimitrij Medvedjev proglasio je izvanredno stanje u sedam regija najteže pogođenih požarima, te je također zabranio kretanje stanovništva u tim područjima.

U požarima koji haraju Rusijom do sada je poginulo 40 osoba, a stotine tisuća vatrogasaca već se danima bore sa vatrenom stihijom koja guta hektare tla od krajnjeg zapada europskog dijela zemlje, pa do poluotoka Kamčatke na krajnjem istoku azijskog dijela Rusije.

Moskva se već danima guši u dimu

Vatra se već opasno približila i samoj Moskvi, koja se već danima guši u dimu s okolnih požarišta, a meteorolozi upozoravaju da bi se dim nad glavnim gradom, s obzirom na očekivane vremenske prilike u narednih nekoliko dana, mogao zadržati još najmanje tjedan dana.

Očekivani iznos koji će ruska vlada, kako je prethodno najavljeno, isplatiti na ime odštete osobama koje su u požaru izgubile svu imovinu naglo se popeo s očekivanih 166 milijuna dolara na čak 212 milijuna američkih dolara.

Pročitajte više