RUSIJA SJ. KOREJI PREDOČILA PAKET PRIJEDLOGA

Posebni ruski izaslanik Aleksandar Losjukov predstavio je sjevernokorejskim dužnosnicima paket prijedloga za diplomatsko rješenje krize oko nuklearnog programa Sjeverne Koreje, izvijestili su u nedjelju iz Pjongjanga kineski mediji.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Losjukov je prijedloge iznio u razgovoru u subotu sa svojim sjevernokorejskim kolegom Kangom Sokom Ju-om, izvješćuje Xinxua.

Prijedlozi uključuju sjevernokorejski poluotok bez nuklearnog naoružanja, dvostrane i višestrane pregovora o sigurnosnim jamstvima za Sjevernu Koreju, te nastavak humanitarne i gospodarske pomoći, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Sjevernokorejska televizija je u subotu emitirala snimke predsjednika Kim Jong Il-a u posjetu vojnoj zračnoj bazi, gdje vojnicima poručuje da ´ojačaju borbenu spremnost´.

Sjeverna Koreja je u nedjelju odbacila međunarodne napore, posebice UN-a, za razrješenje krize oko nuklearnog programa, ističući da se sukob može riješiti jedino putem izravnih pregovora s SAD-om.

U dva teksta u službenim medijima, Pjongjang poručuje da neće SAD-u dozvoliti da taj spor ´internacionalizira´.

Ta ocjena dolazi nakon susreta dan ranije u New Yorku gdje je 15 ministara Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljalo o terorizmu ali i sjevernokorejskom pitanju.

Pročitajte više